Colegiul Național Unirea forțat să se mute?

Liceul UnireaPreşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, dacă nu se acceptă propunerea Bisericii Romano-Calolice de înfiinţare a unei şcoli maghiare cu personalitate juridică distinctă în clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional ‘Unirea’ din Târgu Mureş, există pericolul ca acest colegiu să fie mutat.

‘Nu prea înţelegem îngrijorarea pe acest subiect. Ţin să menţionez că nu vrea nimeni separarea colegiului, ceea ce se vrea este ca linia maghiară şi cea română să aibă personalităţi juridice diferite, dar în continuare să înveţe în aceeaşi instituţie de învăţământ. Şi eu am terminat şase clase în ‘Unirea’ şi sunt mândru de acest lucru, dar, din păcate, dacă nu se acceptă această propunere a Bisericii Romano-Calolice, care este sprijinită de fapt şi de părinţii elevilor maghiari de la ‘Unirea’, există pericolul că Colegiul trebuie mutat în altă clădire, deoarece contractul de închiriere a expirat, iar clădirea este a Bisericii Catolice. Varianta asta nu se doreşte de către nimeni, să fim realişti, normal este să acceptăm soluţia optimă, trebuie doar voinţă politică pentru acest deziderat, înfiinţarea unei şcoli cu predare în limba maternă, maghiară’, a susţinut liderul UDMR Mureş.

Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Peti Andras, a arătat la rândul său că Biserica Romano-Catolică a avut această iniţiativă ţinând cont de ‘interesul elevilor şi al pedagogilor care sunt azi la Unirea’ şi că nu se doreşte periclitarea bunului renume al şcolii, care este colegiul mureşean cel mai bine clasat la nivel naţional.

‘Cu nimic nu doreşte să pericliteze bunul renume al acestui colegiu, este o măsură pur formală, care se naşte, la locaţie sau fizic nu se schimbă absolut nimic, este doar o chestiune procedurală. Azi e o singură instituţie, de mâine sau începând cu viitorul an şcolar vor fi două (…) Biserica Romano-Catolică speră într-o înţelegere. Să nu speculăm dacă va fi sau nu. Insistă pe o înţelegere cu conducerea Colegiului Unirea şi am încredere că aceasta se va realiza în beneficiul tuturor. Nu ştiu dacă Colegiul Unirea vrea să se mute, dar din perspectiva Bisericii Romano-Catolice intenţia este foarte clară, pentru o înţelegere’, a subliniat Peti, care este şi noul viceprimar din Târgu Mureş.

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Teritoriali ai UDMR Târgu Mureş, Kelemen Marton, a precizat că Biserica Romano-Catolică nu a dat un ultimatum Colegiului Naţional ‘Unirea’, ‘însă ne-a comunicat că au strategie şi pentru acel scenariu în care clădirea colegiului nu va mai fi parte a sistemului educaţional’.

‘Ei (Biserica – n.r.) sunt foarte hotărâţi şi ei consideră că această decizie chiar nu periclitează cu nimic calitatea, structura educaţiei în cadrul Colegiului ‘Unirea’. Sunt foarte decişi să ajungă la această înţelegere’, a precizat Kelemen Marton.

Colegiul Naţional ‘Unirea’ din Târgu Mureş, cel mai bine clasat liceu mureşean la nivel naţional, ar putea fi divizat într-o şcoală română şi o şcoală maghiară de sine stătătoare, ca urmare a demersurilor Bisericii Romano-Catolice, proprietarul clădirii în care funcţionează unitatea de învăţământ, susţinute politic de UDMR.

Statusul Romano-Catolic şi-a manifestat intenţia de a crea unitate de învăţământ distinctă, finanţată de stat, în aceeaşi clădire, cu acelaşi corp profesoral şi aceleaşi laboratoare, în care să înglobeze atât clasele romano-catolice, prin aducerea acestor clase de la Liceul ‘Bolyai’, unde funcţionează, cât şi prin includerea în această unitate a claselor cu predare în limba maghiară care astăzi există în Colegiul Naţional ‘Unirea’.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Da multe pretentii mai au ungurii astia….dezastru. Si noi suntem niste prosti ca acceptam tot. Suntem un neam de cacao!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.