Competiția firmelor de top

foto 1Săptămâna trecută a avut loc a 20-a ediție a „Topului firmelor din județul Mureș”, o competiție a operatorilor economici cu cele mai bune rezultate economico-financiare (elita mediului de afaceri mureșean), organizată anual de Camera de Comerț și Industrie Mureș. Evenimentul s-a concretizat prin înmânarea către participanți a Catalogului care cuprinde firmele de top din județul Mureș, prin discursurile unor personalități mureșene, prin premierea propriu-zisă a firmelor de top, dar și prin diverse momente artistice menite să descrețească frunțile oamenilor de afaceri.

15.670 de firme

În discursul său, președintele Camerei de Comerț și Industrie Mureș, Vasile Pop, a prezentat criteriile după care a fost realizat clasamentul firmelor mureșene: „cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat”. Apoi, Vasile Pop s-a referit la numărul firmelor premiate: „La întocmirea clasamentului, au participat un număr de 15.670 societăți comerciale care au depus bilanțul contabil la Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș. Dintre acestea, în Catalogul „Topul firmelor din județul Mureș” se regăsesc 815 firme, dintre care 680 sunt laureate ale primelor 3 locuri, locul 1 revenind unui număr de 432 firme”.

Mesajele politicienilor

Deși nu au fost cu toții prezenți la eveniment, liderii politici de vârf din județ au ținut să transmită punctul lor de vedere în legătură cu mediul de afaceri mureșean, prin intermediul unor reprezentanți ai instituțiilor pe care le conduc sau prin intermediul Catalogului „Topul firmelor din județul Mureș”.
Astfel, prefectul dr. Corneliu Grosu și-a reafirmat încrederea în potențialul economic al județului: „Experiența vastă de peste 40 de ani în domeniul economic, financiar-bancar, comercial, fiind și doctor în finanțe de peste 20 de ani, cu o activitate derulată în relație permanentă cu mediul de afaceri, toate acestea mă îndreptățesc să afirm că, în județul Mureș, există un potențial de dezvoltare economic și social bogat care poate fi exploatat”.
La rândul său, președintele Consiliului Județean, Ciprian Dobre, a prezentat câteva dintre orientările strategice ale CJ Mureș, în vederea sprijinirii mediului de afaceri local și a stimulării investițiilor economice în județul Mureș, făcând referire la crearea de noi parcuri industriale, la promovarea producătorilor locali, la crearea unui cluster în domeniul medico-farmaceutic: „Consiliul Județean Mureș va continua și dezvolta programele inițiate până acum la nivelul instituției, în direcția infrastructurii utilitare, orașele Reghin, Luduș și Târnăveni urmând să aibă parcuri industriale proprii. […]
În județul Mureș există premise de competitivitate și excelență în industria medico-farmaceutică. În context, crearea unui cluster în acest domeniu, va înscrie județul Mureș pe harta centrelor medico-farmaceutice de importanță națională și internațională”.

Excelență și exportatori

Alături de premiile acordate în funcție de diferitele domenii de activitate, CCI Mureș a acordat și diplome și trofee de excelență societăților comerciale clasificate timp de 5 ani pe locul I în top: Azomureș SA, Compania Aquaserv SA, Foraj Sonde SA, Hora SA, Irum SA, Cromatic Tipo SRL, Gedeon Richter România SA, Mondo Trade SRL, Palas Com SRL, Sandoz SA, Renania Trade SRL, Zahărul Luduș SA etc. Totodată, Catalogul „Topul firmelor din județul Mureș” prezintă și topul primilor 10 exportatori ai județului: Hirschmann Automotive GmbH Austria – reprezentant fiscal SC Hirschmann România SRL, Kastamonu România SA, Romcab SA, Cableteam SRL, Cesiro SA, CIE Matricon SA, Hirschmann România SRL, Gedeon Richter România SA, Allbright Com SRL.

Cercetare, dezvoltare și high tech

În continuare, vă prezentăm câteva dintre firmele câștigătoare, la cele mai interesante domenii de activitate.
Astfel, la capitolul „Cercetare, dezvoltare și high tech” întâlnim firme ocupante ale locului I, precum: Nakita Prod Comimpex (întreprindere mică), având domeniu de activitate „Fabricarea de echipamente de măsură, verificare, control și navigație”.
Domeniul „Fabricarea de fire și cabluri; fabricarea dispozitivelor de conexiune pentru acestea”, este dominat de Romcab SA (urmașa Electromureș). În „Tehnologia informației” se remarcă REEA SRL sau Bestjobs Recrutare SA.

Industrie

Cel mai consistent domeniu, cu cele mai multe firme prezente în Catalog, este cel al Industriei. Mai întâi, întâlnim firmele care activează în domeniul forestier. De exemplu, locul I la „Exploatarea forestieră” este ocupat de Grimavas Impex SRL din Meștera; locul I la „Extracția pietrei, nisipului și argilei” este deținut de o firmă din Stânceni – Hodaco Prodcomplex SRL. Desigur, la „Activități de servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale” prima poziție este ocupată de Foraj Sonde SA, firmă condusă de Aron Vasile.
La „Fabricarea produselor lactate” întâlnim nume cunoscute, ocupante ale locurilor I: Hochland România SRL (întreprindere mare), Therezia Prodcom SRL (întreprindere mijlocie) și Indlacto Mures SRL (întreprindere mică).
Ludușul este reprezentat desigur, prin Zahărul Luduș SA, locul I la „Fabricarea altor produse alimentare”. Totodată, un alt loc I merge la Luduș pentru firma Menelv Borse SRL („Fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie și a articolelor de harnașament”).
Domeniul „Fabricarea încălțămintei” este dominat de Reghin: Alpina Shoe Production – locul I, întreprinderi mari; Regsan Prodimpex SRL – locul I, microintreprinderi.
Dacă ne referim la „prelucrarea lemnului și la fabricarea produselor din lemn”, putem spune că Tîrgu-Mureșul aproape că lipsește dintre multiplele firme câștigătoare. Întâlnim, din nou, Reghinul (Kastamonu România SA, Octa Trade SRL, Eco Euro Doors SRL, Depalmur SRL etc.), dar și firme din zonele rurale.
Domeniul farmaceutic este dominat de firme târgumureșene: Gedeon Richter România SA – „Fabricarea preparatelor farmaceutice”; Sandoz SA – „Fabricarea produselor farmaceutice de bază, întreprindere mare”; Aesculap Prod SRL, același domeniu, întreprindere mică.
Municipiul Târnăveni domină industria sticlei: Gecsat SA – „Prelucrarea și fasonarea sticlei plate”; Gecsatherm SA – „Fabricarea fibrelor din sticlă”. Tot la Târnăveni activează Ruck Ventilatoare SRL – „Fabricarea echipamentelor de ventilație și frigorifice”.
Cum era de așteptat, clasamentul pentru Fabricarea instrumentelor muzicale este dominat de Reghin: Hora SA – întreprindere mare; Gliga Instrumente Muzicale SA – întreprindere mijlocie; Gyl SRL – întreprindere mică.

Servicii

Cea mai mare firmă din județ care se ocupă de „recuperarea materialelor reciclabile sortate” este Professional Recycle Tîrgu-Mureș. Tot în municipiul reședință de județ activează, cu același domeniu de activitate Returpack SRL (întreprindere mică).
La Activități de traducere scrisă și orală întâlnim o singură firmă – Pro verbo SRL din Tîrgu-Mureș.
Domeniul Activități de protecție și gardă este dominat de Gondor Security SRL Tîrgu-Mureș, Tiger Security Cristești, BSG Security și Profesional Guard din Tîrgu-Mureș. La microinterprinderi amintim VDG Security SRL, tot din Tîrgu-Mureș.

Gedeon Richter România SA este una dintre cele mai importante companii mureșene, cu o prezență constantă în Topul Firmelor din județul Mureș. De aceea, anul acesta companiei i-a fost decernată diploma de excelență pentru că s-a clasificat timp de 5 ani pe locul I în top. Mai mult, Gedeon Richter a fost inclusă în Top 10 exportatori ai județului Mureș. La ediția de anul acesta, compania a obținut locul I la domeniul „Fabricarea preparatelor farmaceutice, întreprinderi mari”. Acest lucru nu este de mirare, având în vedere că Gedeon Richter are aproximativ 100 de ani de experiență în domeniul producției, cercetării și dezvoltării, fiind un lider al companiilor farmaceutice din Europa Centrală și de Est, prezent cu terapii moderne în peste 100 de țări.

Vasile Dancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.