Competiţie de amploare, cu premii de amploare

fitnes1În perioada 31 august – 01 septembrie s-a desfăşurat, la Bistriţa, Campionatul Naţional de Culturism, Bodybuilding Classic, Fitness, Bikini Fitness. Mureşul a fost o prezenţă semnificativă la acest campionat, atât prin sportivii mureşeni valoroşi care s-au întors acasă cu rezultate remarcabile, cât şi datorită efortului organizatoric depus de Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism şi Fitness.

Este administrator și director general al S.C. LEX GUARD SECURITY S.R.L., societate de protecție și pază, care numără peste 200 de angajați, administrator al sălilor de sport LEX-ALY-GYM din municipiul Reghin, al căror principal obiect de activitate îl constituie practicarea culturismului, fitness, dans, aerobic, yoga, pilates etc., precum și președinte al Clubului sportiv „SEBASTIANO”, din municipiul Reghin.

De asemenea, este membru fondator al revistei de educație și cultură, informare și promovare a valorilor locale „REGHINUL NOSTRU”, care apare lunar într-un tiraj de 3.000 de exemplare și este distribuită gratuit.

În calitate de președinte al Clubului sportiv „SEBASTIANO” , înființat în anul 2007, a organizat, până în prezent, șase ediții ale Cupei „SEBASTIANO”, mai multe Campionate Naționale și Cupa României la culturism și fitness, precum și numeroase turnee de minifotbal la nivel național atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Competiţiile

CN de Culturism, Bodybuilding Classic, Fitness, Bikini Fitness 2013 s-a desfăşurat în municipiul Bistriţa, la Sala sporturilor. Programul manifestării a fost următorul: Ziua 1- Fitness feminin 163 cm; Fitness feminin +163 cm; Fitness masculin; Body fitness 158 cm; BodyFitness 163 cm; BodyFitness 168 cm; BodyFitness +168 cm; Bikini Fitness 158 cm; Bikini Fitness 163 cm; Bikini Fitness 168 cm; Bikini Fitness +168 cm; BodyBuildin Clasic 168 cm; BodyBuilding Clasic 171 cm; BodyBuilding Clasic 175 cm; BodyBuilding Clasic 180 cm; BodyBuilding Clasic +180 cm.

Ziua a 2-a- Culturism feminin-open; Culturism masculin; Culturism perechi.

5 mureşeni de top

Mai multe informaţii despre Campionatul recent-încheiat ne-a oferit Gabriel Toncean.

Reporter: Câți concurenți au participat? Câți concurenți mureșeni?

Gabriel Toncean: Au participat 135 de sportivi legitimaţi la toate cluburile din ţară. Din judeţul Mureş s-au înscris la concurs cinci sportivi şi toţi s-au întors acasă cu rezultate remarcabile! Aceştia sunt următorii: Szabolcs Barabás-CSU Tîrgu-Mureş- BodyBuilding Clasic 180 cm- locul 6; Florin Toncean- TINERETUL Tîrgu-Mureş- Culturism 75 de kg – locul 5; Sand Silviu – TINERETUL Tîrgu-Mureş – Culturism 90 de kilograme- locul 4; Diana Beatrice Oana- CSU Tîrgu-Mureş – Bikini Fitness +168 cm- locul 2- vicecampionă naţională; Forgaci Horaţiu- SEBASTIANO Reghin- Culturism 100 de kilograme – locul 1- campion naţional Îi felicit şi pe această cale pentru seriozitatea cu care s-au pregătit şi pentru rezultatele obţinute!

Rep.: Care au fost principalii organizatori ai Campionatului de la Bistrița?

G.T.: Organizatorii acestei competitii au fost Federaţia Română de culturism şi fitness, Consiliul Judeţean Bistriţa şi Primăria Bistriţa.

Rep.: Cum caracterizaţi această ediție a Campionatului Național de Culturism și Fitness?

G.T.: În primul rând, competiţia din acest an s-a evidenţiat printr-un număr mult mai mare de participanţi faţă de ediţiile anterioare. De asemenea, concurenţii au fost mult mai bine pregătiţi, au fost atenţi la toate detaliile şi chiar pot spune că uneori s-au întrecut pe ei înşişi. Şi, am lăsat la urmă, în mod intenţionat, implicarea de excepţie atât a conducerii FRCF, cât şi a gazdelor noastre din Bistriţa care ne-au primit cu mult drag şi au fost alături de noi pe toată durata desfăşurării concursului.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre culturismul mureşean, care este situația lui actuală comparativ cu restul țării?

G.T.: Culturismul la noi în judeţ a fost unul dintre sporturile cu rezultate dintotdeauna. Ţinând cont că sălile de fitness sunt pline şi acest sport poate fi practicat de către toată lumea, indiferent de vârstă, avem toate premizele unui viitor plin de rezultate notabile. Trecerea de la un simplu practicant al sportului de masă în sala la performanţă, se face într-un timp foarte scurt, dacă exista dorinţă şi perseverenţă. Culturismul şi fitness-ul implică foarte multe sacrificii, dar şi rezultatele sunt pe măsură. Spre deosebire de celelalte zone ale ţării, la noi în judeţ s-au organizat an de an competiţii majore şi asta a fost un stimul pentru toţi cei prezenţi (sportivi, antrenori, spectatori, organizatori, autorităţi locale etc.), ceea ce a făcut să ne bucurăm de o imagine bună la nivel naţional. Cu siguranţă, culturismul mureşean se află pe un trend ascendent!

Rep.: Ce planuri de viitor aveți pentru promovarea și dezvoltarea culturismului în România și în județul Mureș?

G.T.: Ca obiectiv pe termen scurt vă pot spune că ne-am depus candidatura pentru organizarea Campionatului Mondial de juniori, junioare şi masters/2014, iar pe termen mediu şi lung vom acţiona pentru avizarea de către FRCF a tuturor sălilor de sport în care se practică culturismul, pentru o evidenţă clară a acestora şi pentru eliminarea sălilor unde încă se foloseşte aparatura artizanală sau necorespunzătoare, creându-se astfel premisele promovării unui culturism modern, corect şi performant.
În acelaşi scop, vor fi legitimaţi cât mai mulţi sportivi, indiferent de vârstă, care vor fi sprijiniţi şi stimulaţi pentru a practica acest sport cu pasiune şi încredere, iar de aici şi până la promovarea culturismului şi a fitness-ului în şcoli, facultăţi sau alte instituţii de învăţământ nu este decât un pas mic, dar important pentru ceea ce ne-am propus.

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. ioana shulea nu degeaba a luat premiul ”miss bikini world’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.