Concert de muzică de cameră, la Sighișoara

Concert Axis Mundi Sighisoara 16 aprilie 2014 -1În luna aprilie Academia Sighişoara va organiza pentru publicul sighişorean un concert cameral susţinut de Trioul Axis Mundi. Evenimentul va avea loc miercuri, 16 aprilie, ora 18, în Sala Festivă a Primăriei Sighişoara.

Format sub îndurmarea profesoarei Vera Negreanu la clasa sa de muzică de cameră de la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, trioul Axis Mundi (Aurelian Băcan – clarinet, Rafael Butaru – vioară, Eva Butean – pian) s-a făcut remarcat prin dobândirea Premiului I la Concursul Internaţional Saverio Mercadante (Bari, Italia, 2008). Au urmat recitaluri în ţară, ca şi o serie de apreciate participări la manifestări ca Festivalul de muzică de cameră „deCAMERon” (Cluj-Napoca, 2011,2012), Festivalul Muzicii Româneşti (Iaşi, 2011), „Stagiunea Tinerilor Muzicieni” organizată de Radio România Muzical şi TVR Cultural (Bucureşti, 2009), concertul SoNoRo „Interferente” ( 2012). Participarea la o serie de cursuri de măiestrie a dat trioului ocazia de a lucra cu muzicieni consacraţi precum György Kurtág (Ungaria), Răzvan Popovici (Germania), Diana Kettler (Londra), Mara Dobrescu (Paris), Theo Wolters (Olanda), Janis Maleckis (Riga), Reto Bieri( Elveţia). Deasemenea cei trei membri ai formaţiei au fost selectaţi ca bursieri ai Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo (Cetate, 2012). Potrivit componenţei mai puţin uzuale a formaţiai, repertoriul abordat este axat în mod preponderent pe literatura muzicală a secolului XX, cu lucrări de referinţă semnate de Stravinski, Bartók, Milhaud, Haciaturian ş.a., dar şi pe opusuri mai noi, ce presupun dificultate tehnică şi măiestrie interpretativă. Paleta repertorială este întregită cu lucrări pentru clainet şi pian sau vioară şi pian, acoperind astfel toate perioadele stilistice. Pe lângă activităţile legate de muzica de cameră, membrii formaţiei sunt implicaţi activ în alte diferite proiecte artistice:

Rafael Butaru este concert-maestru al orchestrei Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi al Orchestrei Române de Tineret şi membru fondator al Festivalului de Muzică de Cameră „deCAMERon” Cluj-Napoca.

Aurelian Băcan este membru al Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca şi al Orchestrei Română de Tineret; este de asemenea un apreciat compozitor (absolvent la clasa de compoziţie a profesorului Adrian Pop la Academia de Muzică clujeană), lucrările sale fiind distinse cu premii (concursul „L. Comes” Cluj-Napoca, concursul „Al. Zirra” Iaşi, proiectul Invitaţie pentru compozitori Londra).

Eva Butean este profesor titular la catedra de pian principal a Liceului de Muzică „S. Toduţă” din Cluj-Napoca, membră a ansamblului de muzică conemporană AdHOC din Cluj şi acompaniator al cursului de măiestrie vocală, susţinut de Simina Ivan, solistă a operei din Viena, în cadrul Festivalului „Zilele Muzicii la Oraviţa”.

Sursa: Primăria Sighișoara

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.