Concluziile audierii publice de azi de la UMF

Guvernul încalcă grav autonomia universitară în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, iar orice derogare de la standardele de calitate ARACIS creează un precedent periculos, este concluzia audierii publice de joi, organizată de UMF în parteneriat cu Academia de Advocacy şi Coaliţia 52 Târgu Mureş. Prof.univ.dr. Vasile Boloş, a arătat în depoziţia sa că demersul UDMR încalcă grav Constituţia României, că Legea Educaţiei nu defineşte clar ce înseamnă noţiunea de ‘universitate multiculturală’ şi că modul în care proiectul de Hotărâre de Guvern referitor la instituţia mureşeană de învăţământ a fost elaborat are ca punct de plecare politicul.

Şi alţi vorbitori – printre care Cornel Brişcaru, Florin Buicu, Augustin Curticăpean, Silvia Duşa, Marius Matuseri, Alexandru Petru Frătean – au condamnat ‘intervenţia politică brutală în spaţiul universitar’, faptul că este pus în discuţie un concept de drept, şi anume autonomia universitară, arătând că una dintre consecinţele ingerinţei politicului în problemele UMF Târgu Mureş va avea ca rezultat dispariţia universităţii. Vorbitorii au accentuat că segregarea şi separarea universităţii este un regres şi va fi primul pas spre dispariţia instituţiei de învăţământ, adică şi a liniei române şi a celei maghiare, şi că situaţia de la UMF a fost artificial creată de Guvern.

Deputatul Ciprian Dobre a subliniat în cadrul dezbaterii că şi în prezent 37% dintre studenţi învaţă în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, că multiculturalismul înseamnă acceptarea de către majoritate şi a altor culturi, în timp ce multilingvismul invocat de partea maghiară nu înseamnă segregare, ci învăţarea mai multor limbi. ‘De ce se înfrânge criteriul autonomiei universitare? Simplu, o singură autonomie nu este pe placul mediului politic maghiar, nu le place şi nu acceptă autonomia universitară’, a arătat deputatul Dobre, care a invocat în susţinerea celor afirmate Directiva Europeană 36/2005, privind recunoaşterea calificărilor profesionale. În plus, vorbitorii au subliniat că atât timp cât instanţele de judecată trebuie să se pronunţe asupra valabilităţii Cartei Universitare, Guvernul României, prin promovarea unui proiect de HG referitor la UMF Târgu Mureş ‘încalcă principiul separaţiei puterilor în stat’. Fostul rector al UMF Târgu Mureş, prof.univ.dr. Ioan Pascu, a ţinut să arate că în această universitate nici un maghiar nu a fost discriminat, că ingerinţa politicului este maximă şi că şi profesorii maghiari sunt victime ale acestei implicări.

De cealaltă parte, depozanţii care au fost în favoarea creării unei universităţi maghiare au subliniat că discriminarea minorităţilor nu este permisă de Constituţia României, iar acest fapt se traduce prin faptul că ‘se garantează autonomia universitară a cadrelor maghiare’. Unul dintre consilierii locali ai UDMR, Andras Peti, a arătat că UMF Târgu Mureş este ‘folosită ca temă şi subiect de campanie electorală’, că UDMR nu este partid politic, ci o uniune de reprezentare a punctului de vedere al comunităţii maghiare, şi că din cele trei universităţi multiculturale prevăzute în Legea Educaţiei, doar Universitatea de Medicină şi Farmacie nu s-a conformat.

Concluziile audierii publice cu tema ‘UMF Târgu Mureş – între multiculturalitate, standarde de calitate, autonomie universitară şi prevederi legale’ vor fi înaintate Guvernului României.

Vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely a declarat joi, la Bistriţa, că în momentul de faţă Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş se află în ilegalitate, deoarece nu a pus în aplicare prevederea din legea educaţiei legată de obligativitatea înfiinţării unei linii în limba maghiară. Borbely spune că este ‘foarte trist’ că s-a ajuns atât de departe în această chestiune, considerând că totul reprezintă ‘o problemă pur administrativă’. ‘Eu sunt foarte trist că am ajuns aici. O problemă pur administrativă care nu spunea altceva decât că sunt trei universităţi multiculturale în România, precizate în lege: Babeş-Bolyai, Universitatea de Arte Târgu Mureş şi UMF Târgu Mureş. Nu spune altceva decât – şi ceea ce s-a făcut fără niciun fel de ştire în presă la Babeş-Bolyai şi la Arte – ca să se înfiinţeze acele linii cu predare în limba maghiară, care ce înseamnă: şi până acum a fost educaţie în limba maghiară, şi până acum la UMF aproape jumătate din studenţi învaţă în limba maghiară, aşa cum a fost tradiţia nu de azi, de ieri, ci de 50 de ani; nu trebuia să se facă altceva decât, prin înfiinţarea acestei linii, să se depăşească acea fază păguboasă prin care nu puteau ei să se administreze, cu profesori care să predea la această secţie, cu tot personalul’, a declarat Borbely.

În opinia vicepreşedintelui UDMR, autonomia universitară nu este afectată, iar responsabil de nerealizarea chestiunilor ‘administrative’ este Senatul UMF, care se află ‘în ilegalitate’. ‘Acest lucru trebuia să îl facă Senatul, conform legii. Senatul, în momentul de faţă, e în ilegalitate şi una este autonomia universitară, care e sfântă, şi alta este aplicarea legii. Aşa cum eu în Parlament, cu cele 7% ale UDMR, nu pot să rezolv unele probleme pentru că nu am 51%, decât dacă am unele garanţii legale – şi de aceea s-au introdus unele prevederi în legătură cu minorităţile naţionale (…). În momentul de faţă sunt în ilegalitate. S-a rezolvat problema la Babeş-Bolyai şi la Universitatea de Arte fără niciun fel de problemă şi acolo există aceste linii. Nu putem să rezolvăm decât prin hotărâre de guvern, nu prin ordonanţă’, spune Borbely.

Liderul UDMR consideră că Senatul UMF ‘s-a ambalat într-un joc politic’, dar speră ca problema să fie tranşată săptămâna viitoare, în şedinţa de guvern. ‘Eu ştiu foarte bine şi conducerea UMF, ei s-au ambalat într-un joc politic care, dacă e an electoral, probabil unii mai vor să câştige nişte voturi, s-au ambalat, dar eu sper ca săptămâna viitoare să fie pe ordinea de zi a şedinţei de guvern şi va fi adoptată aceatsă hotărâre care, repet, nu face altceva decât rezolvă problema ilegalităţii funcţionării în momentul de faţă a UMF Târgu Mureş’, a precizat Borbely. Laszlo Borbely consideră ‘caraghios’ modul în care a fost discutată problema UMF şi spune că UDMR nu ar fi intervenit dacă universitatea rezolva problema în urmă cu şase luni. ‘Mi se pare caraghios, sincer, ca după 22 de ani să se facă atâta tam-tam pe o problemă care putea să fie rezolvată acum şase luni de zile la nivelul universităţii şi nu se ajungea aici. Nimeni n-a vrut să intervină dacă rezolvau ei problema pe cale amiabilă’, a spus Borbely.

Vicepreşedintele UDMR nu se teme nici de ameninţarea opoziţiei că va depune moţiune de cenzură dacă proiectul de lege va fi adoptat de către guvern. ‘Evident opoziţia, mai ales că suntem mai apropiaţi de alegeri, încearcă să fructifice orice moment. Opoziţia are dreptul să depună moţiune de cenzură, a mai depus şi evident că va fi discutată în Parlament’, a comentat Laszlo Borbely intenţia USL. El afirmă, însă, că UDMR îşi menţine intenţia de a ieşi de la guvernare dacă proiectul de hotărâre nu va fi pus în aplicare la UMF Târgu Mureş. ‘Noi nu putem merge mai departe dacă nu se respectă legea, în general vorbind, dar acum este clar că este o sensibilitate şi a comunităţii maghiare, evident, trebuie să o recunoaştem. De fapt ceea ce decidem săptămâna viitoare este în programul de guvernare – nu în mod explicit UMF, ci am introdus în programul de guvernare acel pasaj din legea educaţiei care spune că obligatoriu trebuie să se înfiinţeze aceste linii, deci nu este la cheremul universităţii să înfiinţeze sau nu, pentru că de fapt ei consfinţesc o stare de fapt. Este un punct de răscruce, aşa e’, a conchis Borbely

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.