Concurs de istorie romană pentru elevii de liceu

limes romanÎn perioada 11 noiembrie – 8 decembrie 2013, Muzeul Județean Mureș va organiza un concurs on-line pe teme de istorie şi arheologie romană, destinat elevilor din liceele județului Mureș.

Concursul se desfășoară paralel în limbile română şi maghiară, în cadrul proiectului Traseul Limesului Roman în județul Mureș. Etapa II. Acest proiect cultural este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Consiliul Județean Mureș şi este organizat de Muzeul Judeţean Mureş. Programul își propune cercetarea multidisciplinară și valorificarea științifică, respectiv turistică, a sistemului defensiv roman (limes) de pe teritoriul actualului județ Mureș (castrele romane de la Brâncovenești, Călugăreni și Sărățeni și turnurile de la Ibănești, Chiheru de Jos, Eremitu şi Vătava). Mai multe informații despre proiect pot fi găsite pe: www.limesdacicus.ro.

Concursul va antrena echipe de câte trei elevi de liceu, fiecare dintre ele coordonată de către un profesor. Se va desfășura bilingv (în limba română și maghiară), pe o perioadă de o lună (noiembrie-decembrie 2013), prin intermediul unei platforme online, accesibilă pe internet (www.limesonline.ro), iar la final vor exista câte trei echipe câștigătoare, separate pentru concursul desfăşurat în limba română, respectiv limba maghiară. Scopul acestuia este de a promova cunoștințele referitoare la armata romană, istoria Daciei romane și, nu în ultimul rând, siturile romane din județul Mureș, care fac parte din sistemul defensiv (limes-ul) al Imperiului Roman. Intenția organizatorilor este de a aborda creativ moştenirea antichităţii romane şi istoria militară a epocii. Concursul va fi compus din trei etape, fiecare cu o durată de o săptămână, care vor presupune şi o documentare bibliografică referitoare la aspectele generale ale istoriei militare romane și ale vieții cotidiene a soldaților, cât și un contact direct cu siturile de pe traseul limes-ului roman, prin intermediul unor probe interactive. Cele trei etape vor fi însoțite de o probă generală care se va desfășura în paralel, pe toată durata celor trei săptămâni. Echipele câștigătoare vor fi premiate cu excursii de studii care vor oferi posibilitatea cunoașterii mai aprofundate a patrimoniului arheologic roman de pe teritoriul Transilvaniei. Astfel, cele două echipe (română și maghiară) care vor câștiga premiul întâi vor avea ocazia să viziteze timp de două zile orașul roman Apulum, cei de pe locul doi vor călători la Turda, pentru a vizita castrul legionar, și la Porolissum, iar cei care vor ocupa locul al treilea vor merge în excursie în județul Mureș, unde vor cunoaște cele mai importante situri arheologice de pe limes-ul estic al Daciei romane.

Perioadă de înscriere: 11-17 noiembrie 2013.
Pentru înscrieri, mai multe informații și regulamentul concursului accesați: www.limesonline.ro.

Sursa: Muzeul Județean Mureș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.