Consilierii și proiectele lor II

olimpiu sabauÎn urmă cu două săptămâni, săptămânalul Punctul a început o serie de articole cu scopul de a prezenta proiectele și realizările consilierilor locali târgumureșeni. Astfel, în ziarul nostru veți putea citi despre planurile consilierilor locali și despre proiectele importante inițiate de aceștia. Precizăm că vom urmări, îndeosebi tânăra generație de consilieri, cea care poate aduce un suflu nou în Consiliul Local, cu efecte benefice asupra dezvoltării municipiului Tîrgu-Mureș. Desigur, nu doar că vom prezenta proiectele consilierilor, ci vom urmări dacă, în timp, aceștia le duc la bun sfârșit, iar rezultatele activității lor vor fi analizate după ce respectivele proiecte au fost sau nu concretizate.

Dacă primul „episod” al acestei serii de articole l-a avut în prim plan pe viceprimarul Peti Andras, în prezentul număr al ziarului vom continua cu…

Episodul 2: dr. Olimpiu A. Sabău Pop

Dr. Sabău Pop Aurelian Olimpiu a devenit consilier local, din partea USL, în Consiliul local municipal Tîrgu-Mureş, în 22 iunie 2012. „Prin Hotărârea de Consiliul local nr. 8 din 2 iulie 2012 am fost validat membru al Comisiei de activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, sport, agrement şi integrare europeană. În cursul primei şedinţe de comisie am fost ales secretarul comisiei. În prezent, activez în Comisia juridică”, a declarat Olimpiu A. Sabău Pop.
În plus, dânsul a fost numit prin decizii ale CL şi în alte comisii de lucru.

Apartamente scumpe

Un prim proiect de hotărâre iniţiat de Olimpiu A. Sabău Pop, alături de consilierii locali PSD, s-a referit la stoparea cumpărării de către Primărie a unor apartamente foarte scumpe, destinate a fi locuințe sociale: „Primul proiect (…) viza oprirea achiziţionării, de către municipiul Tîrgu-Mureş Primărie, de apartamente la un preţ nejustificat de ridicat (800 de euro+TVA / mp). Contextul economic actual a impus o reducere a cheltuielilor de acest gen, chiar şi Guvernul a decis reducerea cheltuielilor publice iniţial prin O.U.G. 55/2010, iar mai apoi prin OUG nr. 26/2012 – unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative”, a declarat Sabău.

Biciclete prin centru

Un al doilea proiect inițiat de Olimpiu Sabău Pop, aprobat de CL acum aproximativ un an, se referea la ridicarea interdicţiei mopedelor – biciclete şi motociclete – de a trece prin centrul municipiului Tîrgu-Mureş: „Această interdicţie am considerat că este una discriminatorie faţă de posesorii motocicletelor şi a mopedelor”, a precizat Olimpiu Sabău Pop. Astfel, în acest moment interdicţia este ridicată.

Biblioteci mai dotate

Alt proiect adoptat de Consiliul Local Municipal Tîrgu-Mureş urmărea acordarea anuală a sumei de 100.000 de lei Bibliotecii Judeţene Mureş, începând cu anul 2013, pentru achiziţionarea de fond de carte destinat Colecţiilor uzuale destinate împrumutului la domiciliul utilizatorilor, care se află la secţia de împrumut carte pentru adulţi, secţia cartea tehnică, biblioteca copiilor, secţia de artă şi filialele de cartier ale bibliotecii. „Dezideratul proiectului a fost de a respecta Accesul la bibliotecă – un drept fundamental în societatea informaţiei”, a completat Olimpiu Sabău Pop.

Referendum și comisie de verificare

Amintim, de asemenea, un proiect propus de consilierul Sabău, care vizează consultarea, prin referendum local, a cetăţenilor municipiului, în vederea readucerii la Consiliul Local municipal a două servicii publice esenţiale, respectiv salubritatea şi parcările publice.
„În prezent la nivelul oraşului Tîrgu-Mureş salubrizarea se află în „gestiunea” unei societăţi, cetăţenii oraşului plătind costuri uriaşe din banii publici în conturile acestei societăţi. Noi, în calitate de iniţiatori ai acestui demers, ne propunem să readucem serviciul de salubrizare în cadrul comunităţii locale, sens în care dorim înfiinţarea unui serviciu în subordinea Consiliului Local. […]
În ceea ce priveşte serviciul de parcări publice din oraş se remarcă aceeaşi concluzie. Serviciul este gestionat de o societate care „înghite” bani publici, deşi la nivel naţional există iniţiative legislative care interzic ca firme private să solicite sau să încaseze bani ca urmare a prestării unor servicii în materie de parcări publice” – se arată în expunerea de motive a proiectului.
Acest proiect a fost amânat în cadrul unei ședințe de CL. În schimb, a fost înființată o comisie de verificare, coordonată de Sabău, care a avut ca scop analiza și verificarea contractelor încheiate de municipiul Tîrgu-Mureș în domeniul transportului local, salubrității și parcărilor publice. Comisia și-a desfășurat activitatea în perioada 10. 02 – 26. 03. 2013 și a identificat o serie de nereguli și ilegalități referitoare la contractele Primăriei cu firmele care gestionează cele trei domenii anterior menționate. Raportul acestei comisii a fost adresat autorităţilor administrative care au competenţe în soluţionarea situaţiei, inclusiv Corpului de Control al primului ministru.

Ajutor pentru cultură

Unul dintre ultimele proiecte propuse de Sabău și aprobate de CL Tîrgu-Mureș se referă la prelungirea, pe o perioadă de 5 ani, a contractului de închiriere nr. 1955B/24.08.2009 încheiat între municipiul Tîrgu-Mureş, în calitate de proprietar, şi Casa de Cultură a Studenţilor Tîrgu- Mureş asupra spaţiului situat în str. Nicolae Grigorescu, nr. 19. Astfel, până de curând contractul se prelungea o dată la 6 luni, fapt care ducea la lipsa posibilității Ministerul Tineretului şi Sportului de a investi în renovarea Casei de Cultură (instituție aflată în subordinea acestui Minister). Iar Ministerul și-a arătat până acum disponibilitatea de a aloca suma de 50.000 de lei, în cursul anului 2013, în vederea reparării parchetului, sălii de dans, de a asigura igienizarea spaţiului şi dotarea acestuia în vederea desfăşurării activităţilor de tineret…

Regulament și parcuri pentru câini

Un ultim proiect pe care îl aducem în discuție, aprobat în CL, face referire la stabilirea regimului de deţinere a câinilor de companie şi accesul acestora pe unele zone publice (parcuri special amenajate).
Concret, CL a hotărât: Art. 1. Se aprobă amenajarea unor spaţii îngrădite situate pe raza municipiului Tîrgu-Mureş destinate plimbării animalelor de companie (parcuri câini). Locurile vor fi amenajate (se vor crea spaţii de depozitare mănuşi, pungi, lopăţică, mătură, coşuri de gunoi, mobilier urban destinat câinilor şi confortului cetăţenilor) prin grija Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureş şi vor fi delimitate cu garduri.
Art. 2. De la data amenajării parcurilor, proprietarii sau deţinătorii animalelor sunt obligaţi să colecteze şi să cureţe dejecţiile animalelor din locurile publice prevăzute de art. 1.
Art. 3. Eliberarea animalelor din lesă este permisă numai în spaţiul special amenajat şi inscripţionat („parc pentru câini”).

Practică pentru tineri

La final, prezentăm un proiect de viitor, care încă nu a fost supus votului Consiliului Local. Este vorba despre a da posibilitatea tinerilor absolvenți de facultate de a dobândi o oarecare experiență în muncă, în cadrul unui program de voluntariat în realizat în cadrul Primăriei Tîrgu-Mureș, ceea ce ar trebui să crească șansele acestor tineri de a se angaja. Acest lucru este important, deoarece foarte mulți angajatori cer experiență, ceea ce la lipsește tinerilor absolvenți. În conceperea acestui proiect, consilierul local Sabău Pop Aurelian Olimpiu s-a inspirat din experiența dobândită în Italia, unde a locuit trei luni, cu o bursă de studii: „Am mers și am învățat cum funcționează administrația publică locală din Italia. În Lecce, în sudul Italiei, erau trei persoane în primărie care făceau stagiu de practică de o jumătate de an și la finalul acelui stagiu primăria îi dădea o adeverință care certifica faptul că a stat în stagiu 6 luni la primărie și în momentul în care mergea să se angajeze, unii angajatori considerau practica experiență în câmpul muncii…”.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.