Coordonatorii regionali pe transplant din Târgu Mureș prezenţi la Ministerul Sănătăţii

vlad

Agenția Națională de Transplant, cu suportul Ministerului Sănătății, va lucra, în perioada imediat următoare, pentru a asigura transparența mecanismului de alocare a organelor, precum și respectarea tuturor normelor legale în vigoare, a precizat marți Ministerul Sănătății.

Luni, la sediul Ministerului Sănătății, a avut loc o întâlnire pe tema Programului Național de Transplant, la care au participat coordonatorii regionali pe transplant din Bihor, București, Cluj și Târgu Mureș, membri ai Consiliului științific al ANT, membri ai conducerii ANT și reprezentanți ai Ministerului Sănătății.

În cadrul întâlnirii s-au rediscutat problemele cu care se confruntă această instituție și neregulile constatate de Corpul de control al ministrului, în vederea identificării, în comun, de soluții pentru corectarea acestora și desfășurarea în cele mai bune condiții a activității de transplant în România.

„Am avut o întâlnire bună, în care am stabilit care sunt prioritățile pentru activitatea de transplant și care sunt prioritățile ministerului. Mesajul nu poate fi decât unul singur: activitatea de transplant din România trebuie să continue. Există foarte multe lucruri bune realizate în activitatea de transplant din România, dar această activitate cu siguranță trebuie să continue în condiții de transparență, în condiții de respectare a regulilor, a cadrului legal. Ce am hotărât ieri sunt câțiva pași importanți. (…) Există un cadru legal care va fi îmbunătățit, dar nu s-a schimbat nimic în acest moment. Nu are nimeni de ce să se teamă”, a declarat marți ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

El a precizat că există finanțare pentru activitatea de transplant, până în prezent fiind cheltuit doar 53% din bugetul alocat acestui domeniu.

„De asemenea, există finanțare și toate instrumentele care erau până acum la dispoziție sunt în continuare la dispoziția tuturor spitalelor. MS finanțează această activitate aș spune mai degrabă bine. Din Programul național pentru transplant banii consumați față de bugetul alocat în acest an sunt undeva la 53%. 53% din bugetul alocat pentru acest an a fost consumat. Nu se pune în niciun fel problema de finanțare”, a explicat acesta.

Potrivit lui Voiculescu, Registrul național de transplant funcționează, însă „nu așa cum ar trebui”.

„Cred că am căzut de acord cu toții asupra acestui punct ieri (n.r. — luni). Din punct de vedere tehnic, registrul ar putea să ajute activitatea ANT cu mult mai mult. Nu există o metodologie clară de completare a acestui registru, iar regulile nu sunt respectate. Vom avea întâlniri destul de dese în perioada următoare”, a arătat ministrul Sănătății.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.