Copiii de la grădiniţă învață să resusciteze

copii resuscitezePeste 1500 de copii din Harghita au participat, în ultimii cinci ani, la cursuri de prim-ajutor organizate special pentru ei de Crucea Roşie Română, proiectul bucurându-se de un succes deosebit în rândul celor mici.

Proiectul în care sunt angrenaţi toţi voluntarii Crucii Roşii filiala Harghita se numeşte ,,Păpuşa mea este bolnavă” şi are rolul de a-i familiariza pe copiii de la grădiniţă şi din clasele I – IV cu măsurile de prim-ajutor şi cu un stil de viaţă sănătos.
Directorul Crucii Roşii Harghita, Zsigmond Eva, a declarat că voluntarii se folosesc de o păpuşă pentru a-i învăţa pe cei mici cum să facă un bandaj simplu. De asemenea, copiilor le sunt arătate desene frumos colorate care ilustrează atât situaţiile de urgenţă în care pot fi puşi, cât şi măsurile de prim-ajutor pe care le pot lua. Situaţiile sunt foarte diferite, de la căzăturile cu bicicleta sau cele pe gheaţă, până la înţepături de insecte sau prinderea mâinii în uşă.
În majoritatea cazurilor copiii sunt îndemnaţi să ceară ajutorul adulţilor, dar li se spune şi care este prima măsură de ajutor. Spre exemplu, cei mici sunt învăţaţi să îşi pună în apă rece degetul la care au suferit o mică arsură sau ce trebuie să facă atunci când le curge sânge din nas.
,,Acest proiect este foarte important pentru că cei mici învaţă măsurile de bază de prim-ajutor, elementele stilului de viaţă sănătos, devin sensibili la suferinţa celorlalţi şi vor fi dispuşi să-i ajute, se obişnuiesc cu semnul Crucii Roşii şi poate în anii viitori vor deveni chiar voluntarii noştri”, a spus Zsigmond Eva.
Potrivit sursei citate, voluntarii Crucii Roşii au ajuns până acum în 65 de unităţi şcolare din judeţ. Crucea Roşie Norvegiană şi-a exprimat interesul pentru a finanţa acest proiect, existând intenţia şi de a edita o broşură de acordare a primului ajutor, care să fie folosită de învăţătorii şi profesorii din fiecare şcoală.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.