Cosmin Botezan, de la jucător profesionist, la profesionist al sportului şcolar

 

„Activitatea sportivă m-a format ca om, mi-a dat încredere în forţele proprii, mi-a călăuzit paşii spre o profesie în care găsesc satisfacţii în fiecare zi”, spune Cosmin Botezan, cel care a cunoscut bucuria unor realizări pe plan sportiv, dar şi staisfacţia dată de rezultatele obţinute la clasă şi pe terenul de sport,  acolo  unde evoluează tinerii pretendenţi la cununa de lauri a performanţei sportive.

Cosmin Botezan s-a născut la Luduş la 25 ianuarie 1977, oraşul în care a absolvit clasele gimnaziale şi primele două clase de liceu. Copil plin de energie fiind, cu un tată, Liviu, mare pasionat al fotbalului, Cosmin a devenit curând o mică vedetă în şcoală şi la Clubul Sportiv Şcolar din Luduş la clasa profesorului Kajlik. După plecarea acestuia în Ungaria a fost elevul profesorilor Eugen Chiorean şi Dorel Stoica. Calităţile fizice şi tehnice l-au propulsat pe Cosmin în echipa de juniori Mureşul Luduş, apoi în echipa de Divizie „C” antrenată de Gh. Neagu şi „Neica” Niţescu.

Talentul evident l-a propulsat la Liceul Bolyai Tîrgu Mureş în echipa Şcolii Sportive antrenate de prof.  K anyaro  Attila. După puţin timp a urmat un nou salt spectaculos. La vârsta de 16 ani şi opt luni, Cosmin a debutat în Divizia „A” într-un meci ASA – Jiul Petroşani. Pe atunci, antrenor era Gheorghe Ciorceri, un tip exigent care nu agrea, în primul rând , podoaba capilară a lui Cosmin.

De aici au pornit unele divergenţe între jucător-antrenor soldate cu o plecare-pedeapsă în echipa Laminorul Beclean. Cosmin a jucat trei meciuri în Divizia „A”, peste 50 în Divizia „B” şi aproape 300 în Divizia „C”.

Pe plan profesional, prof. Cosmin Botezan a absolvit Facultatea de Educaţie fizică şi sport din cadrul Universităţii Babes – Bolyai din Cluj-Napoca, a absolvit un curs postuniversitar de educaţie fizică specială, la Facultatea de Psihologie pentru persoane cu dizabilităţi şi a făcut şi a doua specializare, un master în management financiar la Universitatea Ecologică din Bucureşti.

Ca o completare, Cosmin a devenit antrenor cu licenţele „B” şi „C” şi se ocupă de echipele de copii, fiind şi antrenor secund la Mureşul Luduş. „Am fost sportiv profesionist, acum sunt profesor şi vreau să-i ajut pe tinerii sportivi să urce pe drumul greu, dar frumos al performanţei sportive”, spune profesorul Cosmin Botezan.

 

Ioan A. Borgovan

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.