„Cred în Dumnezeu de când mă ştiu”

După 23 de ani de activitate a părintelui Gheorghe Şincan, în luna octombrie, în fruntea protopopiatului de Mureş, a fost numit părintele Olimpiu Zăhan, preot în Nima Râciului. Voce caldă liniştită, preotul spune că înainte de toate este slujitorul lui Dumnezeu, iar numirea lui în fruntea protopopiatului a fost tot mâna Domnului. Cât despre planurile administrative, noul an vine cu o veste bună, şi anume redeschiderea cantinei sociale pentru nevoiaşi. Mai multe citiţi mai jos…

În data de 9 octombrie conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Alba Iulia a luat decizia de a schimba protopopul ortodox de Tîrgu-Mureș, Gheorghe Şincan, după 23 de ani de activitate în protopopiat. Totuși, Arhiepiscopia Alba Iulia a informat că protopopul de Tîrgu-Mureș nu a fost schimbat din funcție, ci i s-a încheiat mandatul de 4 ani. În locul lui Şincan a fost numit părintele Olimpiu Zăhan. Numirea noului protopop, Olimpiu Zăhan, preot în Nima Râciului, a avut loc în 9 octombrie, a declarat secretarul eparhial de la Arhiepiscopia Alba Iulia, Liviu Stanciu. Cine este noul protopop de Mureş şi care sunt planurile administrative pentru judeţul Mureş citiţi în rândurile care urmează.

Reporter: Unde aţi urmat studiile universitare?

Protopop Olimpiu Zăhan: Sunt absolvent al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă, secţia Pastorală.

Rep.: Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre cariera dumneavoastră ca preot. Cum aţi ales să deveniţi preot?

Prot. O.Z.: Am depăşit un deceniu de slujire în altarul unei biserici drept măritoare creştine româneşti, din judeţul Mureş, unde ca preot îmi desfăşor activitatea şi acum. Cred în Dumnezeu de când mă ştiu şi nu pot concepe lumea omenească fără un Dumnezeu proniator. Şi mai cred că Dumnezeu m-a ales spre a-i fi slujitor la sfântul altar.

Rep.: De ce credeţi că aţi fost ales pentru funcţia de protopop?

Prot. O.Z.: Din mila lui Dumnezeu şi din încrederea Înalpreasfinţiei sale am fost numit în funcţia de protopop, fapt ce mi-a fost comunicat prin înmânarea deciziei oficiale a instituţiei ierarhice superioare.

Rep.: Care sunt planurile din punct de vedere administrativ pentru protopopiat?

Prot. O.Z.: Rostul meu în această calitate este de a supraveghea bunul mers al administrării parohiilor în conformitate cu prevederile statutului organizării şi funcţionării Bisericii Ortodoxe Române.

Rep.: Se redeschide cantina socială?

Prot. O. Z.: Cantina socială se va redeschide după sfintele sărbători pe care le întâmpinăm perpetuu la cumpăna dintre ani.

Rep.: Doriţi să schimbaţi ceva în parohii?

Prot. O.Z.: Fiecare parohie este condusă de către un preot paroh, care ajutat de consiliul parohial şi având aprobarea adunării parohiale locale, în virtutea autonomiei bisericeşti, potrivit vocaţiei sacerdotale, trudeşte să conducă cât mai eficient spiritual comunităţile parohiale. Eu nu uit că relaţia fundamentală a preotului şi a credincioşilor creştini este cea pe verticală cu bunul Dumnezeu.

Rep.: Care sunt planurile dumneavoastră referitoare la tineri?

Prot. O.Z.: Alături de Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Tîrgu-Mureş, funcţională la data numirii mele, anul acesta am avut bucuria de a găzdui a doua întâlnire Pro-Tinereţe a tinerilor creştini ortodocşi din eparhia de Alba Iulia.
Conferinţele s-au organizat în sfintele posturi creştine şi bineînţeles că ele se vor organiza şi pe viitor.

Rep.: Veţi rămâne la Nima Râciului sau veţi sluji în Tîrgu-Mureş?

Prot. O.Z.: La hirotonie am jurat ascultare faţă de ierarhul locului în ceea ce priveşte misiunea mea pastorală şi prin urmare viitorul meu pastoral este la latitudinea Înalpreasfinţiei sale. Deocamdată rămân la Nima.

Rep.: Care este importanţa postului pentru creştini?

Prot. O.Z.: Postul, unit cu rugăciunea şi căinţa sunt mijloace pe care Dumnezeu le-a pus la îndemâna fiecăruia spre a-şi înnobila fiinţa spre veşnicie. Fiecare e liber să aleagă.

Rep.: Care este importanţa Crăciunului?

Prot. O.Z.: Popular noi rostim Crăciun. De fapt, numele creştin al sărbătorii este Naşterea Domnului. Aceasta înseamnă întruparea Fiului lui Dumnezeu pentru răscumpărarea omului căzut. Praznicul Naşterii Domnului este piatră de temelie a credinţei noastre creştine dreptmăritoare.

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Felicitări noului protopop şi mult ajutor de la Domnul în noua lui Misiune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.