Crescătorii de bovine, în pragul protestelor

vaca vaciAdunarea Naţională a Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), care cuprinde fermieri din 38 de judeţe, s-a pronunţat, miercuri, la Târgu Mureş, împotriva intenţiei de preluare a Registrului genealogic de către Asociaţia Generală a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR),

Reprezentanţii FCBR susţin că AGCTR urmăreşte doar încasarea sumelor alocate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), adăugând că aşteaptă un răspuns de la Minister în acest sens deoarece pe lângă banii alocaţi de stat este în joc şi viitorul lor ca fermieri. ‘Registrul genealogic este un factor foarte important în creşterea bovinelor (…) Statul vine cu susţinere în bani a registrului genealogic şi vine cu o anumită sumă pe cap de animal. Există o structură, AGCTR (Asociaţia Generală a Crescătorilor de Taurine din România, n.r.), făcută de 20 de ani, din care fac parte profesori universitari pensionari din Bucureşti – care nu au vaci acasă şi nici nu îi interesează ce viaţă au văcarii – dar îi interesează banii aceştia şi de acum încolo, 10-15 ani, doresc să primească lunar 5.000 – 6.000 de lei, bani de pe spatele nostru, de pe munca noastră (…) Aşteptăm azi un răspuns de la ministrul Constantin (…) Noi sperăm că e pozitiv, pentru că dacă e negativ va fi urât de tot, pentru că, timp de trei luni, toţi deţinătorii celor peste 30.000 de animale (din FCBR, n.r.) trebuie să primim o adeverinţă şi noi nu putem primi’, a declarat presei Iacob Boca, liderul Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Mureş.

Potrivit acestuia, în Registrul Genealogic sunt trecute efectivele de bovine – cu ascendenţi şi descendenţi – procesul de ameliorare şi selecţie, dar şi producţia de lapte. ‘Registrul nu se poate ţine dacă nu faci controlul oficial al producţiei de lapte, pe lângă ascendenţi, descendenţi, material seminal, buletin de însămânţare, trebuie o evidenţă foarte bună. Aceste două elemente se cer la orice certificat de origine: originea genetică şi producţia de lapte şi de carne, pentru cei care au rase de carne. Nu se poate conduce un registru fără un control oficial. De la 1 ianuarie 2014 trebuie să înceapă controlul oficial’, a susţinut Boca.

Fermierul a spus că pentru acest control oficial 70% din costuri sunt suportate de stat şi 30% de fermieri şi că, dacă s-ar întâmpla ca statul să nu mai finanţeze activitatea respectivă, vor fugi toţi cei care au doar un interes material. ‘Dar sunt nişte bani pe care noi îi primim pe vacile noastre şi ei vor să ni-i ia. Deci ne cred proşti. Pur şi simplu se uită la noi ca la nişte marionete’, a susţinut Iacob Boca.

El a evidenţiat că federaţia a avut la dispoziţie un timp foarte scurt pentru a depune un dosar complet după emiterea ordinului de către Ministerul Agriculturii, întrucât a trebuit să facă statistici clare pentru peste 30.000 de bovine, iar din acest motiv a depăşit termenul de înregistrare a actelor.

Iacob Boca a mai afirmat că deşi intenţia MADR este bună, există persoane care ‘au vrut să elimine Federaţia să nu ţină Registrul genealogic’.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.