Criza serviciilor sociale derulate de ONG-uri continuă

Bilanțul de activitate a ONG-urilor pe primul semestru al acestui an a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă, marți, în Cetatea Tîrgu Mureș. Domeniul social reprezintă peste 60% din serviciile sociale din județul Mureș. Bilanțul e destul de trist: zeci de locuri de muncă desființate, servicii sociale la capacitate redusă, sute de beneficiari rămași fără serviciile de care au nevoie. Situația finanțării din fonduri publice a serviciilor sociale din Tîrgu Mureș a fost prezentată în 21 iunie anul curent. La apelul de susținere a serviciilor sociale adresat autorităților publice locale încă în  martie, administrația publică locală reacționează cu lentoare. La fel de lent reacționează la modificările legislative ce survin și la problemele cu care se confruntă grupurile vulnerabile ce ar trebui să beneficieze de serviciile sociale dezvoltate de asociații și fundații.

Consiliul Județean Mureș a aprobat în martie 3.740.000 lei pentru contractare de servicii sociale în anul în curs. În luna mai Consiliul Local a  lansat 7 anunțuri pentru cerere de ofertă de contractare de servicii sociale conform Planului anual de dezvoltare a serviciilor sociale din jud. Mureș pe anul 2017. În iunie a încheiat 1 singur contract în valoare de 93.775 lei (fără TVA), restul ofertelor au fost respinse pe diferite considerente. Nici un alt termen pentru deschiderea unei noi proceduri de contractare nu a fost înaintat. A lăsat fără răspuns propunerea unei Metodologii înaintată în luna iunie de Organizația Caritas, deși anterior beneficiase de fonduri pentru susținerea serviciilor de la Consiliul Județean Mureș prin DGASPC Mureș.

Consiliul Local a aprobat 1.000.000 de lei în martie, pentru subvenționarea serviciilor sociale în anul 2017, a lansat apoi o sesiune de subvenționare în aceeași lună alocând 240.000 lei. La ultima ședință a Consiliului Local Tîrgu-Mureș s-a aprobat anunțarea unei noi sesiuni de subvenționare.

“Problema e că am intrat în luna iulie, iar convențiile pentru acordarea de subvenții, respectand legea, nu vor putea fi încheiate mai devreme de luna septembrie 2017 pentru ultimele 4 luni ale anului, este de părere Andreia Moraru, Președinte Federația Dizabnet.

EM

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.