Cu ce noutăți vine programul ”Prima Casă” în 2017

 

Noutăţile privind programul “Prima Casă” în 2017 au fost puse în dezbatere la Ministerul de Finanţe, iar, în curând, băncile vor primi fonduri noi pentru progam. Plafonul pentru 2017 este de 2,5 miliarde de lei, mai mic cu 400.000 lei faţă de suma alocată anul trecut. Asta înseamnă că anul acesta băncile vor putea acorda credite între 5 şi 6 miliarde de lei. O noutate absolută este diferenţierea garanţiilor pe care statul le pune la bătaie, în funcţie de vechimea imobilului.

 

Dacă până acum statul garanta 50% din totalul creditului indiferent de tipul de locuinţă, mai nou Ministerul Finanţelor îşi propune să favorizeze achizitionarea de locuinţe noi şi să scadă la 40% garanţia acordată pentru imobile vechi. Pe scurt, dacă doriţi să va depuneţi dosarul la bancă pentru un credit prin „Prima Casă”, iar locuinţa la care visaţi este construită sau consolidată în ultimii cinci ani, veţi obţine mult mai uşor creditul, pentru că riscul pe care banca şi-l asumă este mai mic.

Pentru locuinţele noi, în caz de neplată, statul se angajează să despăgubească banca cu 50% din totalul creditului. In cazul caselor sau apartamentelor mai vechi, statul nu va da băncii mai mult de 40%. Termenul de cinci ani presupune ca lucrările de construcţie sau consolidare au fost recepţionate, la terminarea lucrărilor, cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului.

 

O altă modificare presupune simplificarea birocraţiei. Adică, de acum înainte Fondul de Garantare a creditelor este delegat să se ocupe de analiza şi aprobarea dosarelor de finanţare şi să radieze ipotecile, în cazul rambursărilor anticipate sau la termen a creditelor. Timpul de aşteptare pentru acordarea dosarului poate fi scurtat, astfel, cu cel puţin 10 zile lucrătoare.

 

“Prin locuinţa nouă în accepția programului “Prima casă” se înţelege orice imobil care poate fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de dată solicitării creditului garantat. Locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, vor fi asimilate locuinţelor noi. Se propune reglementarea modului de calcul al termenului de 5 ani aplicabil în cazul locuinţelor noi şi/sau consolidate, astfel incat el să fie calculat în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat (element care poate fi controlat în cadrul analizei), se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Prima Casă pe ȋnțelesul tuturor

Programul „Prima Casă” a fost introdus în 2009, pe fondul unei crize financiare şi a unei pieţe imobiliare blocate.

„Prima Casă” este un credit bancar special care se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 – 35 de ani. Principalul avantaj al acestui credit este avansul de doar 5%, spre deosebire de creditele imobiliare standard, la care avansul este cuprins între 15-20%.
Foarte multe persoane confundă acestă metodă de plată cu un sistem de plată în rate direct la dezvoltator.
Din cauza faptului că fondurile alocate acestui tip de credit sunt limitate, programul „Prima Casa”poate avea perioade lungi de inactivitate. In ultima vreme, fondurile s-au epuizat în câteva zile. De aceea, tot mai mulţi români aleg, creditele ipotecare clasice, chiar dacă sunt nevoiţi să plătească un avans mai mare. Până la urmă, această variantă este mai bună: dacă plătiţi un avans mai consistent, este mai avantajos, căci, în această situaţie, atât valoarea ipotecii cât ṣi cea a ratelor scade. Mai mult decăt atât, astăzi, cele mai multe bănci practică aceeaşi dobândă pentru creditele prin programul„Prima Casă” şi pentru creditele standard.

Agenţia imobiliară New Concept Living vă pune la dispoziţie un expert bancar care se va ocupa, în totalitate, de dosarul dumneavoastră. Consilierul nostru financiar vă va fi alaturi în toate problemele legate de accesarea unui credit ṣi vă va ajuta să identificaţi banca potrivita cel mai bine nevoilor dumneavoastră si se va ocupa de întocmirea dosarului bancar. Din nou, totul GRATIS.

 

 

Dacă te-ai hotărât să aplici pentru programul „Prima Casă” şi ai în vedere achiziţionarea unui apartament in Sibiu trebuie să ştii că Agenţia New Concept Living este liderul pieţei imobiliare Sibiu cu un portofoliu de aproximativ 80% din ansamblurile rezidenţiale nou construite în judeţ. La ei găseşti cele mai avantajoase apartamente noi de vanzare din Sibiu!

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.