Cu lupa pe mediul de afaceri

DSC02836Vineri, 28 iunie 2013, în Sala de conferinţe a Hotelului Sabis, Primăria oraşului Luduş a organizat, la recomandarea făcută de senatorul Akoş Mora, o dezbatere cu tema „Relaţia Administraţie locală – Mediul de afaceri”.

Au participat Cristian Moldovan, primarul oraşului, Sorinel Tripon – city manager, Daniel Şofron – director ADP şi APL în cadrul Primăriei, consilierii primarului, Liviu Botezan şi Ovidiu Pop, consilieri locali, conducători de instituţii publice şi un număr mare de oameni de afaceri.

Au fost prezenţi, de asemenea, senatorul Akoş Daniel Mora, Cosmin Florin Trif- consilier personal al ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism, precum şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu.

Raportul autorităţilor

În cuvântul său, Cristian Moldovan a afirmat, încă odată că oraşul se confruntă cu o acută lipsă a locurilor de muncă şi a mulţumit oamenilor de afaceri că au rezistat crizei care încă se mai resimte şi prin eforturile lor contribuie la bugetul local. După ce a prezentat o parte din realizările actualei administraţii locale, Cristian Moldovan a vorbit despre proiectele bugetate din acest an, multe şi interesante, dar despre care vom relata cu alt prilej.

Vicepreşedintele CJ Mureş Ovidiu Dancu a vorbit despre faptul „Că fondurile europene nu se primesc, ele se iau” şi pentru aceasta anul 2014 trebuie pregătit încă de acum ştiind că legislaţia legată de construirea de Parcuri industriale, cele care aduc multe locuri de muncă, s-a modificat de curând. O altă noutate ar fi începerea finanţării măsurii 1.2.1. la modernizarea exploataţiilor agricole.

Senatorul Akoş Mora provine dintr-un mediu de afaceri pe care îl cunoaşte foarte bine pentru că din anul 1990 s-a confruntat cu tot ce înseamnă afacere privată. Senatorul vrea să organizeze asemenea întâlniri în toate oraşele din colegiul său, vrea să ajute la dezvoltarea mediului de afaceri local. Despre administraţia centrală, Akoş Mora a afirmat că există voinţa politică de a îmbunătăţi climatul economic al ţării, urmează să se vadă şi rezultatele concrete.

Cosmin Florin Trif, consilierul personal al ministrului Maria Grapini a făcut precizări despre direcţiile de acţiune ale Ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism şi şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini orice iniţiativă venită de la investitori.

Administratorii au făcut propuneri

Daniel Petrică Şofron a prezentat celor prezenţi o amplă şi documentată expunere a situaţiei economice a oraşului după care au luat cuvântul Ioan Bungardi, Ioan Lăpuşan, Cornel Ercean, Ioan Daniel Călugăr, Mihai Man, Marius Petricel, Claudia Uţiu şi Gelu Puia care au prezentat aspectele din viaţa de zi cu zi cu care se confruntă în unităţile pe care le conduc şi au făcut propuneri constructive şi judicioase în domeniul lor de activitate.

Concluzii

În ultima parte a sesiunii, cei care au condus această dezbatere au făcut precizările solicitate de vorbitori şi au consemnat problematica de rezolvat şi de clarificat în perioada următoare.

Dezbaterea de la Luduş s-a dovedit a fi utilă şi productivă, iar opinia unanimă a celor prezenţi a fost că asemenea manifestare trebuie repetată după o perioadă de timp în beneficiul ambelor părţi: Administraţia locală – Mediul de afaceri.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.