Cui rămân Salubriserv SA și Complexul President

gunoi groapa deseuriDecesul neașteptat al omului de afaceri Sorin Ţerbea a lăsat nearanjate succesiunea în vârful principalelor business-uri pe care le derula. Omul de afaceri renunţase, în acte, la mare parte din afacerile sale. Sau a fost altceva la mijloc. Cert este că cele mai importante companii pe care le administra nu îi aparţineau. Ne referim, în special, la Salubriserv SA şi la Manadas Prod SRL.

Punctul de plecare

Un comentariu pe Facebook postat de către un om de afaceri târgumureşean ne-a alertat referitor la cine apăreau, de fapt, în acte ca acţionari ai companiilor pe care majoritatea celor care îl cunoşteau le asociau cu Sorin Ţerbea. O verificare sumară pe listafirme.ro, respectiv pe recomonline.ro pentru a studia acționariatul, respectiv starea firmelor pe care majoritatea ar fi băgat mâna în foc că Sorin Țerbea le patrona, ne-a dus spre alte nume de persoane. Mai mult, Sorin Țerbea nu mai deținea niciuna dintre companiile care rezistau pe piață, în schimb apărea în acționariatul celor care se aflau în procedura de declarare a insolvenței, erau radiate sau în faliment chiar. Dar să vedem mai exact despre ce este vorba.

Salubriserv SA, fără acționarul majoritar

SC Salubriserv SA, operatorul de salubritate în municipiul Tîrgu-Mureş şi, în acelaşi timp, compania care se ocupa de deszăpezire în oraş, dar câştigase, de asemenea, mai multe contracte de deszăpezire pe drumurile naţionale era deţinută ca acţionar majoritar de Manadas Prod SRL Tîrgu-Mureș. Deținătorul majorității părților sociale ale Manadas Prod era Doina Deak. Spunem era pentru că Doina Deak este una dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa în teribilul accident de elicopter. Acţionariatul Salubriserv SA este completat de către celălalt acţionar al Manadas Prod SRL, Emilia Morar, directorul Complexului President, singura supravieţuitoare a accidentului, Constantin Ichim, László Karácsony, Pop Emilia Elvira şi AVAS. Cine o va moşteni pe Deak Doina vom afla în lunile ce urmează. Din informațiile noastre, aceasta avea o soră.

Deak Doina, ce împlinise 58 de ani, era originară din același oraș cu Sorin Țerbea, și se căsătorise cu Deak Tiberiu, născut în Borsec. Aceștia erau stabiliți în Germania, la Berg-Gladbach, unde aveau un local – Manadas Steakhaus.

Cel care va prelua frâiele SC Salubriserv SA va manageria o afacere de aproape 34 de milioane de lei, adică peste 7 milioane de euro anual, potrivit ultimului bilanţ contabil. Compania a raportat în 2012 un profit de 431 de mii de lei şi avea 386 de angajaţi. De altfel, doar din contractul cu Primăria Tîrgu-Mureș, compania încasa anual peste 10 milioane de lei, pentru serviciile de salubritate și de deszăpezire prestate. Contractul a fost încheiat în 2008 și are o durată de 8 ani.
La Salubriserv SA era în derulare o procedură de divizare parțială demarată în 17 iulie a.c.

Probleme de contract

În primăvara acestui an, o comisie a Consiliului Local Tîrgu-Mureş a identificat nereguli grave în ceea ce priveşte derularea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare. Astfel, deşeurile nu sunt cântărite, nu se precolectează în punctele de precolectare din municipiu, platformele de precolectare nu au fost realizate, spălarea şi dezinfectarea recipientelor a fost transferată în sarcina asociaţiilor de proprietari, Primăria nu a urmărit calitatea prestaţiei şi cantitatea de deşeuri municipale transportate efectiv, deşeurile stradale nu se cântăresc, nu s-a realizat sistematizarea prin relocarea deşeurilor nivelate şi compactate, nu s-au respectat clauzele referitoare la protecţia mediului, depozitul nu a fost închis etc. Financiar, comisia a constatat expirarea scrisorii de garanţie bancară de bună execuţie a contractului la data de 25.02.2012, dar în urma solicitării comisiei se emite o nouă scrisoare de garanţie la data de 26.02.2013, în cuantum de 162.331 lei (36.000 de euro), care este însă inferioare cerinţelor contractuale.

Pe parte de investiţii, comisia a remarcat că acestea nu au fost realizate, creându-se un prejudiciu bugetului local de peste 2,5 milioane de lei, prejudiciu constatat şi de Camera de Conturi. În plus, deşi era obligată prin contract, Primăria Tîrgu-Mureș nu a întreprins măsuri pentru recuperarea contravalorii investițiilor nerealizate de Salubriserv în primul an de contract (2008), ba mai mult acestea au fost amânate motivându-se realizarea proiectului judeţean de management a gestiunii deşeurilor.

Ultima amânare datează din 2011, când Consiliul Local a decis amânarea cumpărării europubelelor şi mai aprobă realizarea investiției ,,Amenajare depozit provizoriu de deșeuri și drum de acces”, în valoare de 1.131.170 de euro, de către Salubriserv, valoare egală cu valoarea investițiilor amânate sau la care s-a renunțat conform HCL 403/2009 și conform art. 1 din prezenta HCL.

Având în vedere că HCL nr.198 din 19.05.2011 nu prevede și un termen de realizare a acestei investiții, Salubriserv nu a realizat această investiție până acum. Cu toate că în mod normal, contractul ar fi reziliat, Primăria a plătit sume frumuşele operatorului de salubrizare, în schimb nu a încasat redevenţa datorată de Salubriserv. Comisia a propus ca până la 31 august să fie remediate toate problemele constatate, altfel contractul să fie reziliat.

Manadas Prod, în aceeaşi situaţie

Despre acţionarii Manadas Prod SRL am amintit mai sus. Compania este cea care deţine Complexul President, însemnând complexul de la ieşirea din Tîrgu-Mureş spre Cluj-Napoca, adică Hotelul President, centrul spa Aqua Rock, restaurantul Steakhaus Manadas, cu Sala de nunţi şi Sala de conferinţe, centrul expoziţional. Afacerea Manadas Prod SRL nu pare în acte extrem de rentabilă, atâta vreme cât, în 2012, a înregistrat o pierdere de aproape 440 de mii de lei la o cifră de afaceri de 8,36 de milioane de lei. Numărul angajaților Manadas Prod se cifra în 2012 la 52.

De asemenea, Sorin Ţerbea tocmai finalizase construcţia Hotelului Belvedere din Sovata, la care de asemenea nu apărea în acte.
Sorin Țerbea era acționar însă în companii fără activitate sau aflate în faliment precum Terom International Cristești, Georgia Group Spedition – faliment, Salconstruct SRL, Manpel SA. De asemenea, Ţerbea era partener cu Lucian Lascu în Eurobet, companie aflată pe pierdere, respectiv cu Pauliner Sandor Tibor în Winterdienst, firmă care a depus ultimul bilanț contabil în 2010.

Accident, tragic

Omul de afaceri Sorin Ţerbea şi-a pierdut viaţa într-un accident de elicopter în 29 iulie a.c., după ce aparatul de zbor s-a prăbuşit într-unul din iazurile din comuna Tăureni. Alături de acesta au mai decedat pilotul elicopterului, Nicolae Iacobescu, şi cetăţenii germani – familia Deak – Ludovic Tiberiu, tatăl, Doina – mama, şi Tiberiu – fiul, în vârstă de 33 de ani. Una dintre cauzele accidentului e posibil să fi fost starea psihică a pilotului Nae Iacobescu, generată de o posibilă nouă audiere a sa la Direcţia Naţională Anticorupţie. Pilotul fusese inculpat alături de omul de afaceri târgumureşean în celebrul dosar „Mită la arbitrii”, deschis în 2011 de către procurorii DNA. Această ipoteză a fost lansată de către primarul comunei Tăureni, Ovidiu Oltean.

Sorin Țerbea fusese achitat în primă instanță în acel dosar alături de fostul șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile, chiar în primăvara acestui an.

Până în acest moment, anchetatorii nu ştiu dacă a fost o eroare de pilotaj sau o defecţiune tehnică a aparatului de zbor, ceea s-ar putea stabili doar după o expertiză şi studierea cutiei negre. Ceea ce s-ar putea să dureze săptămâni bune.

Ligia Voro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

19 Comentarii

 1. pai deocamdata raman in administrarea ginerelui d-lui Terbea.Pe langa toate aceste afaceri a mai existat una , de fapt singura fara probleme de natura fiscala si pe profit real si anume Georgia Group Service infiintata la finele anului 2011 si pastorita eficient de oameni care isi cunosc meseria, dar aceasta a fost dizolvata prima inca din seara accidentului pentru ca flota si asa imbatranita sa poata fi vanduta in favoarea DBC Trans care este firma d-lui Dasca adica ginerele d-lui Terbea.La conducerea Georgia Group Service a revenit d-l Farcas Nicolae cel care a lasat cealalta firma de transport apartinand d-lui Terbea cu o datorie la stat de cateva miliarde si care este de asemenea parte din dosarele privitoare la inmatricularile false, d-l Farcas fiind fost lucrator al politiei chiar la serviciul inmatriculari.Asa ca parerea mea ca fost angajat in pseudoholdingul lui Sorin Terbea aste ca toate aceste afaceri au ramas ale nimanui, iar cei care dicteaza acum regulile isi vor umple sacii cu ce mai gasesc si vor parasi barca.

 2. Sper din toata inima, ca Terbea a ajuns in IAD!!!!!

 3. Terbea a facut puscarie evaziune fiscala, fals in acte etc.. Asta-i un fapt. El nu avea drept de semnatura. Si dincolo de moartea unui om sa nu uitam ca el a distrus Manpel si a primit pe tava Salubriserv, fara nici o licitatie, fara nimic. A falimenat zeci de firme cu care a colaborat, si si-a lasat amperenta chiar si in centru: Hotel Premier, construit fara autorizatie si fara lunarea in seama patrimoniului construit. Sute de familii au suferit din cauza acestui puscarias.

 4. SORIN MOLDOVAN

  PAI ASTA CAM ASA E.ULTIMA FIRMA DE TRANSPORT NU S-A INCADRAT IN CEEA CE STIAU DESPRE BUSSINES APROPIATII LUI TERBEA SI TOCMAI DE ACEEA A TREBUIT DISTRUSA PRIMA SI LASATI 25 DE OAMENI FARA LOCURI DE MUNCA.IN FAPT ACEST FARCAS ESTE DOAR UN SEMI ANALFABET CU PRETENTII DE INTELECTUAL BINE CUNOSCATOR AL SMECHERIILOR SI AFACERILOR ONEROASE.

 5. stiti de ce accidentul a fost tragic? Pentru ca nu a fost in elicopter hotul de maior. Ce misto ar fi fost sa crape amandoi. Arzi in iad 1000 de ani, Terbea!

 6. se pare ca blestemele ii ajung in cele din urma pe cei care s-au inavutit prin fraude ,furturi si excrocherii.Nimic din ce a reusit sa incropeasca Terbea nu v-a ramane in picioare.Am participat la mai multe evenimente in President dar ce am vazut sambata a fost ceva demn de cascadorii rasului.Se pare ca toti cei adusi de Terbea au fost indepartati si aici discutam strict de profesionisti,ex. managerul de complex inlocuita cu un agent de vanzari ,managerul care se ocupa de evenimente inlocuita de fetita tatii care este paralela,Salubriservul pe mana lui ginerica care este intr-o permanenta foame si care v-a fi in mod singur singurul beneficiar real al mortii lui Terbea,echipa de la Georgia trimisa la plimbare,astia din urma fiind adusi de la Sibiu de Terbea si din cate am auzit fiind destul de priceputi in ceea ce faceau.A ramas in lupta Hotelul de la Sovata,dar acolo se pare ca iubita lui Terbea este pe pozitii si inca nu se stie pe cine are in spate dar este in avantaj net.
  Deci tot ce s-a facut prin furt si frauda se duce pe apa sambetei iar beizaqdeaua v-a ramane saraca ,blestemele celor multi inselati si excrocati vor prinde pe urmasi.

 7. SORIN MOLDOVAN

  Surprize ,surprize,iubita se avea bine si cu Lili de la hotel dar si cu cuplul din Sibiu si asta inseamna ca in spate are o echipa destul de puternica.

 8. telenovela curata.

 9. SORIN MOLDOVAN

  daca a reusit sa-l traduca pe managerul de la Georgia ,e desteapata nu proasta cum au crezut-o prin hotel ceilalti.Eu stiu espre cine este vorba si individul este bun de tot,asta inseamna ca pot sa-si ia adio de la hotelul lui tati ceilalti.

 10. adica?

 11. SORIN MOLDOVAN

  adica fraierii nu trebuiau sa lase sa plece oamenii care stiau ce au de facut.Dar probabil ca aia si vedeau cum si ce se mai fura de pe mosie si asta nu era bine.Ginerica are firma de transport si nu avea cum sa intre in competitie cu Georgia si asta l-a complexat pe idiot.A murit ca un prost Terbea si a lasat dupa el numai nenorocire dar in rest a stiut ce face tot timpul.

 12. SORIN MOLDOVAN

  ce nu intelegi?Fata lui Terbea nu e cel mai reusit specimen si ala de e venit de la Grebenis face ce vrea el cu ea si la indemnul lui au eliberat pe cei considerati de el incomozi.Acum dupa mine potopul.Pricepi acum!

 13. acum da ,dar mai greu.

 14. Sorin,dar despre bucurestenii care sunt in curs sa cumpere salubriserv ce poti sa ne spui?

 15. Si daca fiica-sa citeste ce scri tu aici desprevea,mai ramai in firma?

 16. sorin…. stii daca bucurestenii de care am citit in ziare au cumparat deja averea lui terbea?

 17. Sorine tata,daca sti atat de multe,de ce nu stii si ca acum bucurestenii aia de care scriu ziarele,au preluat deja hotelurile.

 18. Din cate am aflat bucurestenii care ar trebui sa cumpere firma,au fost cautati de fosta idila a lui sorin care a incercat sa-i tepuiasca. Aia s-au prins la timp dar din cauza cretinei de curva au plecat speriati ca isi pierd banii. Daca traia sorin la ora asta o ingropa pe proasta aia de morar daca ii pierdea pe astia din bucuresti. Eu am aflat ca in scurt timp o sa se afle cat de escroaca e proasta si ca fata lui tata primeste ce i se cuvine. Mai ramane doar sa-i convinga pe investitori sa se intoarca,dar cum am citit Stefan lungu si Cristi Toma nu prea calca de doua ori intr-un loc. Ramane de vazut insa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.