Cultură pe pâine, la Tîrgu-Mureș

2597În perioada septembrie-noiembrie, Consiliul Județean Mureș organizează evenimentul care marchează aniversarea centenarului Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș, și anume ,,100 de ani de cultură în Mureș”. Manifestările cuprind activități culturale diverse care se desfășoară sub sloganul „Cultura ne uneşte”, reprezentând intenția organizatorilor de a oferi evenimente din mai multe genuri culturale: spectacole de teatru, conferințe, concerte, spectacole de stradă, proiecții multimedia 3D, expoziții.

Astfel, mureșenii se vor putea întâlni cu Lucian Boia, Dan Puric, Bogdan Teodorescu, Radu Paraschivescu, cu jurnaliștii Robert Turcescu, Victor Ciutacu, Grigore Cartianu, Radu Moraru, dar și cu Pascal Bruckner, unul din cei mai importanţi scriitori europeni contemporani, profesor la universitatea californiană Saint-Diego și la Institutul de studii politice din Paris, colaborator al cotidianului ,,Le Nouvel Observateur” și al ziarului ,,Le Monde”.

TIFF MUREȘ, este a treia prezență în țară, după Cluj Napoca și Sibiu, a Festivalului Internațional de Film Transilvania, coordonat de regizorul Tudor Giurgiu.

Organizatorii nu i-au uitat nici pe iubitorii muzicii rock, Baniciu/Kappl/Lipan&friends, Karthago (Ungaria), dar și legendara trupă britanică Uriah Heep, fiind capetele de afiș ale concertului care s-a desfășurat deja la sfârșitul săptămânii trecute, 8 septembrie, în Piața Victoriei din Tîrgu-Mureș.

De asemenea, în Tîrgu-Mureș va fi prezent teatrul ,,Radu Stanca” din Sibiu, cu spectacolul ,,Felii”, laureat al premiului UNITER, precum și maeștrii Gheorghe Zamfir și Dumitru Fărcaș, în cadrul concertului omagial ,,In memoriam Pavel Tornea – poetul oboiului”.
Genericul 100 de ani de cultură în Mureş include în 2013 și Festivalul Internațional ,,ConstantinSilVestri”, Festivalul internațional de orgă, Festivalul internațional de caricatură ,,TETY HUMOUR FEST”, Festivalul internațional de film de scurt metraj ,,ALTER-NATIVE”, precum și Conferința Națională a Bibliotecilor și Târgul Muzeelor.

Programul evenimentelor în luna septembrie

Marţi, 10 septembrie
Ora 19.00: Festivalul Internaţional de Orgă, Felician Roşca – România (Palatul Culturii, Sala Mare)

Miercuri, 11 septembrie
Ora 17.00: Conferinţă Radu Paraschivescu (Palatul Culturii, Sala Mică)
Ora 19.00: Fashion Show Art & Fashion Cătălin Botezatu (Palatul Culturii, Sala Mare)

Joi, 12 septembrie
Festivalul Internaţional de Caricatură „Tetty Humour Fest”, invitat de onoare Ştefan Popa Popa’s. Recital Mihai Mărgineanu (Palatul Culturii)
Ora 17.00: Conferinţă Dan Puric (Palatul Culturii, Sala Mică)
Ora 19.00: Festivalul Internaţional de Orgă, Keith John – Anglia (Palatul Culturii, Sala Mare)

Vineri – duminică, 13-15 septembrie
Festivalul TIFF Mureş (Palatul Culturii, Sala Mare, open-air screen, strada Enescu)

Sâmbătă, 14 septembrie
Ora 11.00: Conferinţă Robert Turcescu, Radu Moraru, Grigore Cartianu (Palatul Culturii, Sala Mică)

Duminică, 15 septembrie
Ora 19.00: Festivalul Internaţional de Orgă, Markus Kuhnis – Elveţia (Palatul Culturii, Sala Mare)

Marţi, 17 septembrie
Ora 19.00: Festivalul Internaţional de Orgă, Steffen Schlandt – România (Palatul Culturii, Sala Mare)

Miercuri, 18 septembrie
Ora 17.00: Conferinţă Pascal Bruckner, scriitor (Palatul Culturii, Sala Mică)

Joi, 19 septembrie
Ora 19.00: Festivalul Internaţional de Orgă, Arthur Arnold – dirijor, Olanda, Molnar Tunde – orgă, România (Palatul Culturii, Sala Mare)

Sâmbătă, 21 septembrie
Ora 19.00: Concert de divertisment cu patru solişti de operă şi un pianist (Palatul Culturii, Sala Mare)

Duminică, 22 septembrie
Ora 19.00: Concert cameral, Kardos Almos, Kardos Margit (Palatul Culturii, Sala Mare)

Marţi, 24 septembrie
Ora 19.00: Concert Cameral Extraordinar în parteneriat cu Radio Bucureşti, Liviu Prunaru (Olanda), Gabriel Croitoru (România)

Joi, 26 septembrie
Ora 19.00: Concert simfonic în parteneriat cu Ambasada Japoniei în România, Shinya Ozaki (Japonia), doi solişti din Japonia, doi solişti locali (Palatul Culturii, Sala Mare)

Vineri, 27 septembrie
Ora 19.00: Concert special în parteneriat cu Spitalul de Pediatrie „Shinya Ozaki” – Japonia (Palatul Culturii, Sala Mare)

Sâmbătă – duminică, 28-29 septembrie
Festival de Artă Corală, cu zece coruri din ţară (Palatul Culturii, Sala Mare)

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.