Curajul de a spune!

cristian teodorescuSăptămâna trecută, ziarul nostru publica un articol intitulat „IȘJ acuzat de lipsă de transparență!” Articolul trata subiectul constituirii corpului de metodiști ai Inspectoratului Școlar Județean Mureș, mai exact faptul că IȘJ nu a publicat o metodologie de concurs corespunzătoare, existând mai multe nereguli care pot fi citite în continuare pe http://punctul.ro/2013/10/13/isj-acuzat-de-lipsa-de-transparenta/.

Pe scurt, unii candidați la concursul pentru metodiști au acuzat IȘJ de lipsă de transparență și lipsa unei diseminări corespunzătoare a informațiilor către cadrele didactice în privința acestui concurs.

Relevant pentru importanța subiectului este faptul că articolul a adunat cele mai multe comentarii pe pagina de internet a ziarului, www.punctul.ro, un număr aproape dublu de comentarii față de orice articol publicat.

Concret, pe pagina de internet, mai multe cadre didactice au apreciat curajul celor care au demascat unele dintre neregulile de la IȘJ, nefiindu-le teamă de posibilele măsuri punitive din partea superiorilor lor. Alți profesori au făcut, în cadrul comentariilor, noi dezvăluiri, au scos la iveală noi nereguli referitoare la concursul pentru metodiști. Pe internet, mulți profesori chiar au considerat că o anumită persoană din IȘJ este vinovată pentru multe dintre neregulile actuale din conducerea învățământului mureșean. Nu în ultimul rând, cadrele didactice au criticat intervenția pregnantă a politicului în învățământul mureșean, ceea ce, spun acestea, ar avea consecințe nefaste asupra calității actului educațional.

Concluzia: este timpul ca și alți profesioniști ai sistemului de învățământ (precum și din cadrul altor sisteme – sanitar, justiție etc.) să-și ia inima în dinți și să demaște neregulile care le îngreunează munca sau au consecințe negative asupra performanțelor proprii sau ale persoanelor cu care lucrează. Desigur, noi, presa, le vom sta alături, nu pentru scandal, ci pentru a apăra, prin mijloacele proprii, valorile democratice care stau la baza bunului mers al societății, căci poate acesta este rolul cel mai important al presei – de a fi „câinele de pază al democrației”. În acest sens, datele de contact ale redacției sunt publicate pe pagina de internet.

Cristian Teodorescu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.