Curtea de Apel a decis: Apostu rămâne în arest

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, vineri, ca neîntemeiată, cerera de eliberare provizorie sub control judiciar a fostului primar al municipiului Cluj Napoca, Sorin Apostu, judecat în stare de arest preventiv în Dosarul nr. 1767/33/2011, pentru infracţiuni de corupţie. Sorin Apostu are drept de recurs în 24 de ore de la pronunţarea hotărârii.

Instanţa a luat în discuţie, la termenul de miercuri, cererea de eliberare provizorie sub control judiciar a lui Sorin Apostu, formulată de apărătorii acestuia, însă nu s-a putut pronunţa asupra acesteia dată fiind jurisprudenţa europeană vastă invocată în acest caz de avocaţii apărării. Avocatul Gheorghe Mateuţ a arătat că în acest moment procesual ar fi îndeplinite toate condiţiile legii pentru ca cererea formulată să fie îndeplinită şi că în privinţa lui Sorin Apostu nu a fost identificată vreo faptă sau atitudine care să dovedească că eliberarea provizorie a acestuia sub control judiciar ar putea împiedica buna desfăşurare a procesului. Acesta a spus că în cazul eliberării inculpatului, nu se pune problema existenţei vreunui risc şi că acesta nu ar putea duce atingere în niciun fel mijloacelor de probă existente la dosar, întrucât dosarul este construit pe baza unor înscrisuri şi a interceptărilor convorbirilor telefonice aflate atât pe suport scris, cât şi pe CD-uri. În plus, un alt argument invocat, ar fi că dacă Sorin Apostu va fi eliberat nu există nici un risc ca acesta să comită vreo infracţiune, că nu are antecedente penale, că a dat dovadă de un ‘comportament pozitiv’ şi că deja durata arestului preventiv a inculpatului a depăşit termenul rezonabil.

Procurorul DNA a solicitat respingerea cererii pe motiv că este nefondată şi că faptele pentru care Apostu este trimis în judecată au o ‘rezonanţă socială negativă’. Acesta a precizat că punerea în libertate a fostului primar nu doar că ar crea un sentiment de insecuritate socială, dar ar arunca şi o umbră asupra modului în care lucrează instituţiile statului.

În urmă cu o lună, co-inculpatul Călin Mihai Stoia a depus o cerere de eliberare sub control judiciar, pe care Curtea de Apel Târgu Mureş a respins-o, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis-o după ce a judecat recursul. Astfel din cei patru inculpaţi din dosar, doar Sorin Apostu este judecat în stare de arest preventiv. Următorul termen de judecată în Dosarul nr. 1767/33/2011 este fixat pentru data de 14 mai, ora 10.00. La termenul viitor, cel din 14 mai, omul de afaceri Călin Mihai Stoia, inculpat în pentru infracţiuni de corupţie alături de fostul primar al municipiului Cluj Napoca, Sorin Apostu, ar putea fi reaudiat. Tot la termenul viitor vor fi citaţi şi patru din cei aproximativ 10 martori din dosar.

În acest dosar au mai fost trimise în judecată, alături de Stoia şi Apostu, stare de libertate Monica Undina Apostu, soţia fostului primar, şi Aspazia Droniuc, care are şi calitatea de denunţător. Dosarul nr. 1767/33/2011 a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj, iar în acesta cei patru sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, printre care dare de mită, spălare de bani, fals intelectual etc.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.