Curtea de Apel inițiază cursuri pentru grefieri

curtea de apel targu muresCurtea de Apel Târgu Mureş în colaborare cu Universitatea ‘Petru Maior’ şi Universitatea ‘Dimitrie Cantemir’ din Târgu Mureş, organizează, începând din luna decembrie, cursuri gratuite de iniţiere pentru grefieri, după ce s-a constatat că persoanele care doresc să practice această profesie nu stăpânesc noţiuni elementare.

”Am observat că la majoritatea examenelor concurenţii nu ştiu nici măcar cum să îşi formuleze cererea de înscriere chiar dacă sunt absolvenţi de drept şi la proba eliminatorie se dă în general întocmirea unei adrese către o anumită instituţie sau o adresă de înaintare a unui dosar şi ei nu ştiu ce să scrie. Vrem să ne axăm mai mult pe chestiuni practice pentru ca, pe viitor, când vom mai scoate posturi la concurs, să poată fi mai pregătiţi şi în acest sens ne-am gândit să le oferim ocazia de a vedea concret ce ar trebui să facă, mai ales ca mulţi dintre ei nu au intrat niciodată într-o sală de judecată’, a precizat Anuţa Liliac, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel.

Reprezentanta Curţii de Apel Târgu Mureş a subliniat că acest curs nu ţine locul unui examen de intrare în sistem, ci este o instruire a celor care ar dori să activeze ca grefieri, pentru a se adapta mai uşor problemelor practice pe care le impune o astfel de profesie.

Potrivit Anuţei Liliac, cursul se adresează persoanelor care doresc să dobândească cunoştinţe teoretice şi practice necesare profesiei de grefier şi va cuprinde două module, unul teoretic şi unul practic.

În cadrul modului teoretic se va studia procedura penală, procedura civilă şi organizarea judiciară, iar în cel practic viitorii grefieri vor învăţa ce anume au de făcut înaintea şedinţei de judecată, cum să rezolve lucrările cu caracter administrativ, care este misiunea lor în timpul şedinţei de judecată şi cum se întocmesc lucrările care intră în competenţa sa.

‘Cursurile sunt susţinute de judecători din cadrul Curţii de Apel, cadre didactice universitare şi grefieri de la curtea de apel, fără plată, pe baza de voluntariat. Cursurile sunt gratuite iar la acestea pot participa persoanele care au cel puţin studii medii (…) La modulul practic participă doar persoanele care au avut o prezenţa la modulul teoretic de cel puţin 70%. La finalizarea cursului se eliberează un certificat de participare’, a precizat Anuţa Duşa.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.