Dacia Hîncu, un medic de aur

DaciaA făcut mii de controale oftalmologice copiilor din grădinițele din județ și la mii de bătrâni internați în azile, umblând zile în șir prin sate, orașe și municipii. Tot pe cont propriu a pornit o afacere prin care strânge banii pentru copiii şi bătrânii pe care vrea să îi ajute, iar în plus a creat (inedit) şi pandantive optice, bijuterii prevăzute cu o lentilă personalizată, un accesoriu important şi comod pentru cei care au nevoie de ochelari pentru citit… sunt doar câteva dintre realizările cu care Dacia Hîncu se poate mândri….

Punctual

Doctoriţa Dacia Hâncu este din Târnăveni şi este cunoscută în întreg judeţul Mureş.
În cabinetul ei este binevenit oricine are o problemă cu ochii. Nu contează dacă are sau nu bani, aici sigur va primi cel puţin un sfat. Mulţi dintre pacienţi sunt copii, unii cu probleme grave. Sunt aduşi de mână de părinţii care nu îşi permit consultaţii costisitoare, tratamente sau măcar o pereche de ochelari.

„Am vrut să ajut copiii”

Dacia Hîncu a urmat Medicina Generală, iar o întâmplare din timpul rezidenţiatului a determinat-o să schimbe specializarea: „Am ajuns la Pediatrie. Un puşti internat acolo avea doi biscuiţi în mână. Era singur pe lume. Mie mi-a întins un biscuite şi a insistat să îl iau. A fost momentul care mi-a schimbat viaţa”, îşi aminteşte Dacia Hîncu. A ştiut că vrea să ajute copiii şi s-a specializat (pe lângă oftalmologie) şi în oftalmologie infantilă. În anul 2000 a ajuns şefă la Policlinica Militară, dar a realizat că i se potriveşte munca pe cont propriu. A achiziţionat un aparat de screening oftalmologic la copii cu care poate depista chiar din primele luni de viaţă problemele de vedere și chiar neurologice.

La pas prin grădinițe

Pe cont propriu, doctoriţa Hâncu a făcut controale oftalmologice copiilor de la grădiniţele din judeţ. Merge şi prin sate, zile în şir. Şi, tot pe cont propriu, a pornit o afacere prin care strânge banii pentru copiii şi bătrânii pe care vrea să îi ajute. Dacia Hîncu, a consultat anul trecut gratuit peste 7.000 de copii şi mii de bătrâni internaţi în azile.

Inovație

Medicul se poate mândri şi cu o inovaţie. A creat şi pandantive optice, bijuterii prevăzute cu o lentilă personalizată. Este un accesoriu important şi comod pentru cei care au nevoie de ochelari pentru citit. Montate în argint, pietre preţioase şi realizate manual, pandantivele sunt unicat, iar lentila este aşezată doar după un consult oftalmologic.
Ultima acţiune umanitară a medicului Dacia Hîncu a fost la Târnăveni, când peste 200 de copii preşcolari au fost consultaţi gratuit de medicul oftalmolog la 4 grădiniţe din Târnăveni, Grădinițele Nr.4, Nr.2, Grădinița din Boziaş şi din cartierul în 1 Decembrie 1918.
,,Aparatul cu ecran fericit”, cum a fost descris de un copilaş, a reprezentat de fapt un screening de specialitate pentru a determina eventualele probleme de vedere. Fiecare copilaş a primit câte un bileţel care a fost înmânat părinţilor, celor cu probleme medicul recomandându-le un consult de specialitate
Dacia Hîncu este în prezent medic oftalmolog la Visual Med Tîrgu-Mureș, preşedinte la Patronatul Femeilor de Afaceri Regiunea Centru şi preşedinte la Lions Club Tîrgu-Mureș.

Mircea Barbu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Un om deosebit ,si un profesionist impecabil .Un exemplu pentru noi toti .Felicitari domna doctor !Pentru d-voastra ,,totul la superlativ”.Va multumim ca existati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.