Dascălul german, sărbătorit la Sighișoara

liceu Joseph HaltrichLa sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă 13 octombrie, s-a desfășurat cea de-a 22 ediţie a Zilei dascălului transilvănean. La manifestare au participat educatorii şi formatorii din majoritatea localităţilor din Transilvania unde funcţionează unităţi de învăţământ cu predare în limba germană Mediaş, Sibiu, Bistriţa, Deva, Sebeş, Braşov, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureş şi Sighişoara.

Programul a fost unul încărcat și a marcat importanța dascălului și a educației în societate, conservarea patrimoniului cultural şi natural, valorificarea tradiţiilor locale, precum şi programele de educaţie muzeală desfăşurate cu sprijinul Muzeului de Istorie. Profesorii de gimnaziu şi liceu au avut ocazia ca cunoască rezultatele concrete ale proiectelor educaţionale derulate pe acest segment educaţional în parteneriat cu diferite organizaţii din ţară şi străinătate. Manifestarea a fost organizată de Comisia de educaţie a forumului transilvănean.

În deschiderea evenimentelor, vicepreşedinte al Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust”, doamna Caroline Fernolend, a ținut o prelegere cu tema „Valorificarea activă a moştenirii cultural-educative”. Participanţii s-au împărţit pe grupe de lucru care au abordat teme specifice fiecărei trepte de educaţie, întocmind lucrări care au fost prezentate în plen la sfârşitul zile în Sala Festivă a Primăriei.

Unul din momentele importante ale zilei s-a desfășurat la sediul Fundaţiei Gaudeamus Sighişoara unde a fost prezentată, în premieră sighişoreană, piesa de teatru „O călătorie prin Transilvania cu Prinţul Charles”. Spectacolul a fost realizat prin proiectul „Edu Act” derulat de Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi Administraţia Fondului Cultural Naţional în colaborare cu Asociaţia „Şcoala din Deal”.

La proiect au participat 20 de elevi şi profesori din Sighişoara, Archita, Mălâncrav şi Viscri care, pe timpul vacanţei de vară au studiat istoria şi tradiţiile locale din cele patru locaţii, informaţiile culese fiind transpuse artistic într-o manieră neconvenţională, rezultatul fiind unul inedit.

Liceul „Joseph Haltrich” are o bogată activitate în domeniul proiectelor educative derulate adeseori prin schimburi cu şcoli partenere din Germania, Elveţia şi Anglia, o parte din acestea fiind incluse în agenda manifestării.

Istrate Manu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.