De la dreapta la stânga, candidaţii din judeţ

UDMR vizează 52 de primării din judeţ. Cea mai importantă este Primăria Tîrgu-Mureş, unde candidat va fi Frunda György. În afară de Tîrgu-Mureş, speranţele UDMR se leagă de municipiul Reghin, unde va intra în competiţie Nagy András. După două mandate ca primar şi unul de viceprimar, în care municipiul s-a modernizat cel puţin din punctul de vedere al infrastructurii rutiere, reţelei de apă şi canalizare şi construcţiei de locuinţe, Nagy este destul de relaxat. Iar ţinând cont că adversarii săi români îşi vor împărţi din nou voturile, edilul-şef aproape că a obţinut cel de-al treilea mandat.

O primărie iarăşi râvnită de UDMR este cea a staţiunii Sovata. Péter Ferenc, primarul oraşului, nu pare să aibă adversar nici în acest an, mai ales că drumurile proaste din localitate au devenit istorie. Pentru Primăria Sângeorgiu de Mureş, cea mai mare comună din judeţ, UDMR îl susţine pentru încă un mandat pe actualul primar Sófalvi Szabolcs. Fostul purtător de cuvânt al companiei Aquaserv a înţeles devreme ce înseamnă să girezi proiecte importante în comună – reţeaua de apă şi canalizare, drumurile – dar să te ocupi şi de cele de estetică, de faţadă – flori şi arbuşti ornamentali. Momentan, nici acesta nu pare să aibă o concurenţă prea serioasă, cu toate că reprezentanţii partidelor româneşti erau mai-mai să bată palma pentru un candidat unic. La Sînpaul, Simon István nu are adversar. Actualul primar s-a preocupat şi în ultimul său mandat de atragerea de investiţii în comună, de sprijinirea investitorilor pentru a crea locuri de muncă pe teritoriul comunei şi de a asigura confortul localnicilor prin promovarea proiectelor privind infrastructura. Tóth Sándor, viceprimarul oraşului Miercurea Nirajului, va încerca să măture impresia relativ proastă lăsată de actualul primar Dászkel László şi să îşi adjudece fotoliul de edil-şef. Cu toate că e greu de crezut că are vreo şansă la Primăria Sighişoara, consilierul local UDMR, Gáll Ernő va încerca marea cu degetul. Acesta a ocupat poziţia de preşedinte al UDMR Sighişoara, a avut grijă de biroul senatorial al lui Frunda György, iar cea mai recentă activitate a sa se referă la cererea adresată Consiliului Municipal de a schimba denumirea Gimnaziului Aurel Mosora în Petőfi Sándor .

UDMR i-a înlocuit de pe lista de candidaţi pe primarii care nu au dat randament sau care nu prea au şanse sau care au ales să se retragă. De exemplu, la Corunca, uniunea nu mai merge pe mâna lui Nagy Martin, ci o aruncă în luptă pe Takács Olga, la Ghindari candidează Huszár Ibolya, iar la Sângeorgiu de Pădure Csibi Attila.

81 de primării

USL Mureș are candidați la 81 de primării din județ. Toate candidaturile au fost depuse din partea USL, neexistând nici o localitate în care PNL, PC sau PSD să fi pus candidat separat. USL Mureș are liste comune în 86 de localități pentru Consiliile Locale. La Tîrgu-Mureş, USL mizează pe candidatura social-democratului Cornel Brişcaru. La Reghin, viceprimarul Maria Precup are o misiune grea în competiţia cu colegul său de primărie Nagy András şi cu ceilalţi candidaţi români. Edilul-şef Dorin Dăneşan îşi încearcă din nou norocul la Primăria Sighişoara. Dacă nu va câştiga, e aproape sigur că va fi mazilit, după ce susţinerea candidaturii sale au atras plecări din PSD şi PNL.

Ca şi în 2008, PNL dă candidatul la Primăria Târnăveni. Viceprimarul Sorin Megheşan se va duela din nou cu Adrian Matei, de această dată având în spate şi PSD şi PC. Pentru fotoliul de primar al oraşului Iernut va fi susţinut şi în acest an Ioan Nicoară, actualul edil-şef. Ioan Cristian Moldovan va încerca să îl concureze pe Florin Urcan, actualul primar. La Sângeorgiu de Pădure, USL l-a propus pe Dinu Socotar, unul din liderii PC. Dinu Socotar a mai încercat şi în 2008 să obţină Primăria într-un oraş cu populaţie preponderent maghiară şi nu s-a făcut de ruşine. La Sărmaşu, actualul primar va candida pentru un nou mandat. Are în spate şi o susţinere populară după ce a militat pentru cauza spitalului din localitate şi păstrarea sa. Ioan Covrig, edilul-şef al oraşului Ungheni, nu mai este susţinut de PSD pentru un nou mandat, alegerea USL fiind Victor Prodan, viceprimarul oraşului, până mai ieri la cuţite cu aliatul său de azi. Cu puţine excepţii, în comune, actualii primari se vor bate pentru un nou mandat. Interesantă va fi lupta acolo unde USL a pierdut primari sau acolo unde nu avea edili-şefi.

La Deda, după ce primarul PNL Lucreţia Cadar a trecut la Alianţa pentru Mureş, tot liberalii au desemnat candidatul pentru această primărie, în persoana lui Ovidiu Ilieş. La Ernei va candida Lukacs Lorand Istvan, la Gorneşti Aurel Savu, la Hodac – Ioan Todoran, la Lunca Bradului – Leon Mugurel Bogat, Szilagyi Alexandru la Mica, Petru Fărăgău la Miheşu de Câmpie, Octavian Oprea la Petelea, Vasile Daniel Florea la Pogăceaua, Petru Cozoş la Râciu, Mariana Opriş la Sângeorgiu de Mureş, Remus Şipoş la Sânpaul, Viorel Bubău la Sântana de Mureş, Pavel Ciulei la Saschiz, Dorel Vancea la Şăulia, Vasile Şerban la Suplac, Vasile Todoran la Vînători, Sorin Petri la Viişoara, Gheorghe Libeg la Zagăr.

Ligia Voro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.