Declarația de Independență a SUA la Biblioteca Teleki

biblioteca teleki muresPrintre cele peste 250.000 de volume şi documente rare de la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureş se regăseşte o copie gravată a Declaraţiei de Independenţă a SUA, care a fost semnată pe 4 iulie 1776, la Philadelphia, document unicat în România.

Bibliotecara Klara Petelei a declarat joi, pentru AGERPRES, că această copie adăpostită de Biblioteca Teleki din Târgu Mureş a fost realizată de John Binns, fiind tipărită în anul 1819 în Philadelphia de James Potter, fiind o copie exactă a originalului Declaraţiei de Independenţă semnat la 4 iulie 1776, de către fondatorii SUA.

În urma cercetărilor efectuate s-a ajuns la concluzia că Declaraţia de Independenţă păstrată în colecţia Teleki este un exemplar realizat de John Binns, tipărit în anul 1819, că documentul poartă semnătura lui Binns în colţul de jos al foii, dar exemplarului îi lipseşte partea superioară care conţinea şi titlul documentului, cât şi cea inferioară, ca şi cum ar fi fost tăiate.

‘Iniţial, partea superioară a centrului documentului era ocupată de vulturul american purtând un scut, o ramură de măslin, săgeţi şi o panglică cu inscripţia: ‘E Pluribus Unum’. De o parte şi de alta a vulturului era scris numele documentului: Declaration of Independence. În partea inferioară a documentului se afla semnătura secretarului de stat, John Quincy Adams, care recunoaşte că textul este o copie corectă a originalului, ca şi semnăturile pe care le consideră a fi identice. Dimensiunile exemplarului păstrat la noi sunt următoarele: 786mm x 610mm. Textul şi semnăturile sunt înconjurate de un chenar oval, ornamentat cu medaliile reprezentând sigiliul celor 13 state (Massachusetts, Connecticut, New Yersey, Delaware, Virginia, South Carolina, Maryland, Pennsylvania, New York, Rhode Island, New Hampshire), precum şi cu portretele aşezate tot în medalion ale lui John Hancock (preşedintele Congresului care a votat Declaraţia), George Washington (primul preşedintele ale Statelor Unite) şi Thomas Jefferson (redactorul textului Declaraţiai de Independenţă). Pe partea inferioară chenarul este împodobit şi cu ramuri de măslin’, se arată într-un studiu realizat de Annamaria Kimpian.

Bibliotecarii au precizat că nu se ştie exact cum şi când a ajuns acest exemplar al Declaraţiei de Independenţă în colecţia Teleki, întrucât Declaraţia de Independenţă a SUA nu se regăseşte nici în al cincilea catalog, întocmit de Samuel Teleki, fondatorul bibliotecii, nici între manuscrisele acestuia.

Se presupune că acest document a ajuns în fondurile bibliotecii în urma comenzii lui Samuel Teleki, însă dar după moartea acestuia, în 1822.

Biblioteca Teleki Târgu Mureş a fost construită între anii 1799-1804, sub îndrumarea directă a contelui Samuel Teleki şi a fost prima bibliotecă publică din România.

Fondul de carte al bibliotecii a rezultat din asocierea colecţiilor Teleki (40 000 volume) şi Bolyai (80 000 volume), cărora li s-au adăugat 90.000 de volume ai bibliotecii fostului Colegiu Reformat, manuscrisele şi obiectele personale ale matematicienilor Bolyai Farkas şi Bolyai János, precum şi biblioteca Mănăstirii franciscane din Călugăreni.

Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureş păstrează şi astăzi mobilierul şi aranjarea originală a cărţilor.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.