Declarație de război în USL Mureș

spitalRăzboi în USL Mureș declanșat vineri. Mărul discordiei este Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Tîrgu-Mureș. Deputatul USL social-democratul Florin Buicu a solicitat public, într-o conferință de presă, demisia managerului SCJU, Ovidiu Butuc, prezentând și o listă cu argumentele care să îi susțină solicitarea.

Butuc a replicat, după câteva ore, că treaba sa este să se ocupe de spital și nu să îi răspundă unui Agamiță Dandanache. În scandal s-a amestecat și PNL Mureș, care i-a cerut deputatului să își retracteze declarațiile.

Butoiul cu pulbere…

… care stătea să explodeze încă de la sfârșitul anului trecut, imediat ce deputatul USL Florin Buicu și-a anunțat intenția de a participa la concursul pentru postul de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, a explodat vinerea trecută.
Într-o conferință de presă, parlamentarul USL Florin Buicu i-a solicitat demisia lui Ovidiu Butuc, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș.
„În ultima parte a anului 2013 au fost luate anumite decizii la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență, care nu concordă cu o strategie de dezvoltare a serviciilor medicale în Tîrgu-Mureș. În acest cadru pot să vă spun că solicit public demisia managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș”, a declarat public parlamentarul USL.
Acesta a prezentat apoi o listă cu argumentele care stau la baza solicitării sale.

Primul argument: clinic-neclinic

Primul argument a fost legat de faptul că managementul SCJU nu a făcut demersurile necesare pentru ca patru secții neclinice din cadrul SCJU – Ortopedie, Gastroenterologie, Neurochirurgie și Cardiologie – să fie transformate în clinice.
,,În structura Spitalului Clinic Județean de Urgență, un spital clinic, există în momentul de față patru sau cinci secții neclinice. Procedura prin care se transformă aceste secții neclinice în secții clinice pornește de la o solicitare pe care o depune managerul spitalului. Deși Universitatea de Medicină și Farmacie a solicitat acest lucru către spital, conducerea spitalului nu a făcut demersurile către Ministerul Sănătății. Acest gest este mai mult decât o lipsă de timp alocată activității, pot considera că este o măsură împotriva dezvoltării zonei academice medicale din Tîrgu-Mureș”, a arătat Buicu.

Al doilea: demiteri suspicioase (?)

A doua nemulțumire a vizat faptul că mai mulți coordonatori la nivel județean a programelor naționale de sănătate de pediatrie, ortopedie, cardiologie au fost schimbați fără a fi cunoscute criteriile.

Al treilea: pierderea finanțării europene

A treia „acuzație” adusă lui Ovidiu Butuc de către Florin Buicu s-a referit la pierderea unei finanțări europene. „În cursul anului 2013, la 31 decembrie, a fost pierdut un proiect european prin care ar fi fost finanțat un program de e-healthy learning cu aproximativ 800 de mii, 900 de mii, un milion de euro, care a fost câștigat de Spitalul Clinic Județean de Urgență. Faptul că nu au fost desfășurate la timp procedurile de achiziție și începerea implementării programului au determinat pierderea finanțării pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență”.

4: Concursul – mărul discordiei

Un al patrulea motiv se referă la concursul pentru postul de manager al SCJU Tîrgu-Mureș. Mandatul lui Ovidiu Butuc expiră în 8 februarie, motiv pentru care în luna decembrie a fost anunțat concursul pentru postul de manager, care însă, în opinia deputatului, nu a respectat condițiile legale stabilite prin Ordinul 1820 al ministrului Sănătății. Proba scrisă și proba orală ar fi urmat să se desfășoare în 23 și în 30 decembrie, dar, spune parlamentarul USL, nu a fost respectat termenul de 30 de zile între data în care a fost anunțat concursul și data desfășurării acestuia.
„Prima etapă a concursului nu este proba scrisă, ci evaluarea dosarelor celor înscriși, iar evaluarea dosarelor celor înscriși ar fi început în data de 13 decembrie, deci nu la 30 de zile cât prevede Ordinul 1820 al Ministrului Sănătății, ci la 20 de zile. În data de 12 decembrie am transmis o contestație ministrului Sănătății, secretarului general al Ministerului Sănătății, domnului secretar de stat Raed Arafat legat de faptul că nu este respectat ordinul 1820 pentru desfășurarea concursului de manager”, a arătat Florin Buicu.
După această contestație, concursul a fost anulat.

5 – Siteul

Parlamentarul USL nu și-a ascuns nemulțumirea nici legat de faptul că în acea perioadă site-ul spitalului a fost închis, iar acum, deși redeschis, acesta nu conține decât informații vechi de câțiva ani, și anume componența Consiliului de Administrație este cea de acum doi ani, informațiile despre contractele de achiziție publică nu au fost actualizate de doi-trei ani. Parlamentarul a concluzionat că: „date care ar trebui făcute publice și comunicate transparent nu sunt publice”.
Mai mult, acesta a susținut că, potrivit actualei legi a Sănătății, Legea nr. 95 din 2006, modificată și republicată (n.red. privind reforma în sănătate), Ovidiu Butuc nu îndeplinește criteriile de a ocupa postul de manager al unui spital clinic.
„Fac un apel la domnul ministru Eugen Nicolăescu să respecte Legea 95 care prevede că managerul spitalului clinic să fie cadru didactic sau medic primar. Articolul 178, punctul 2, indice 1, prevede această obligativitate. Acesta este un alt argument pentru care solicit demisia managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență și găsirea unei persoane, unei personalități, care să respecte articolul 178 al Legii 95”, a declarat deputatul.

Butuc răspunde

Replica managerului spitalului, care se afla la București în momentul în care i s-a cerut demisia, având apelurile telefonice redirecționate către secretariatul SCJU, a venit în cursul după-amiezii de vineri.
„Eu sunt obişnuit cu astfel de declaraţii din partea PDL-ului, dar se pare că este mâna PDL-ului în interiorul PSD-ului. Numai aşa mi-aş putea explica cum un coleg de Uniune face astfel de declaraţii. Domnul parlamentar îşi permite să facă declaraţii politice, face politică, asta este treaba dânsului. Eu sunt managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde sunt internaţi zilnic 1.200 de pacienţi și preocuparea echipei noastre este de a oferi servicii medicale de calitate, dar și de cea mai înaltă performanță prin realizarea transplantului cardiac, hepatic și renal. Mă rezum la a munci în folosul acestor oameni şi nu în a comenta declaraţiile unui Agamiță Dandanache”, a declarat, printr-un comunicat de presă Ovidiu Butuc, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș.

PNL îi solicită lui Buicu să retracteze

În scandalul care mocnea și care a izbucnit vinerea trecută a intervenit și PNL Mureș, organizație condusă de președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre. Într-un comunicat de presă asumat de Biroul de Presă al PNL Mureș, deputatului Florin Buicu i se cere, fără ocolișuri, să își retracteze declarațiile prin care solicită „demiterea” (n. red. Florin Buicu i-a solicitat demisia) managerului SCJU.
„PNL Mureş a luat act de declarația domnului deputat Florin Buicu şi îşi exprimă profundul regret faţă de solicitarea legată de demiterea (sic!) managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, domnul Ovidiu Butuc. Se pare că, domnul deputat nu a înţeles nici până acum că România şi judeţul Mureş se schimbă. România nu mai este şi nu trebuie să mai fie vreodată aşa cum era pe vremea guvernării PDL.
PNL Mureş solicită retractarea de îndată a declaraţiilor domnului deputat Florin Buicu, în legătură cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş şi cu managerul acestuia…
Actuala conducere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş a fost principalul motor care a contribuit la reînfiinţarea Institutului Inimii, iar în prezent pregăteşte infrastructura necesară în vederea efectuării, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Tîrgu-Mureş, a transplanturilor hepatic şi renal. Astfel, considerăm că declaraţia deputatului Florin Buicu este făcută cu rea-intenție sau din interese personale, ea neavând nicio legătură cu echipa pe care o formează medicii şi cadrele medii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş…”.
Cum se va încheia acest război declanșat în lumea medicală și în USL Mureș rămâne să vedem în perioada următoare.

Ligia Voro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.