Depozit de decoruri al Teatrului Național, făcut scrum

Foto incendiu str. Campului2 pompieriTeatrul Naţional din Târgu Mureş a anunţat miercuri că instituţia a suferit o pagubă de circa 100.000 de lei, după ce un incendiu de vegetaţie uscată s-a propagat la depozitul care adăpostea decorurile spectacolelor. ‘Amplasamentul (de pe strada Câmpului din Târgu Mureş – n.r.) era folosit pentru a depozita decorurile spectacolelor care nu mai sunt în repertoriu, dar din lipsă de spaţiu la teatru au fost depozitate şi câteva decoruri ale producţiilor actuale. În urma unei evaluări preliminare a incendiului se estimează o pagubă de peste 100.000 de lei, deoarece aici depozitam acele decoruri care urmau să fie casate sau refolosite. Am anunţat Ministerul Culturii despre cele întâmplate, iar în decursul anilor de mai multe ori am sesizat în scris că teatrul nu dispune de condiţii corespunzătoare pentru depozitarea în siguranţă a decorurilor, depozitul din strada Câmpului fiind impropriu şi deteriorat’ a declarat miercuri Attila Gasparik, directorul general al Teatrului Naţional din Târgu Mureş.

El a precizat că va elabora un raport detaliat cu privire la daunele provocate de incendiu şi că Teatrul Naţional din Târgu Mureş va solicita Ministerului Culturii să contribuie financiar pentru refacerea decorurilor la spectacolele care sunt încă în repertoriu. ‘Acest eveniment poate constitui un semnal de alarmă la nivel naţional asupra acestei probleme încă nerezolvată, cu atât mai mult cu cât societăţile de asigurare consideră decorurile ca fiind opere de artă. Asigurarea unor astfel de investiţii ar echivala costurile de producţie, cheltuieli pe care nu ni le putem permite (…) Incendiul nu va afecta programul lunii aprilie, toate spectacolele se vor juca conform programărilor’, a spus Attila Gasparik.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş a anunţat miercuri că, în urmă cu o zi, a fost sesizat, prin numărul unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la un depozit mixt situat în Târgu Mureş, pe strada Câmpului. ‘La adresa indicată de apelant, au fost mobilizaţi pompieri militari din cadrul Detaşamentului Târgu Mureş cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD şi autospeciala de primă intervenţie şi comandă. În momentul sosirii la locul intervenţiei, pompierii militari au constatat că incendiul s-a propagat la depozit de la vegetaţia uscată care ardea. Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o jarul sau scânteile purtate de vânt, au ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 0,8 ha şi depozitul, care a ars în totalitate pe circa 120 de metri pătraţi’, a precizat ISU Mureş într-un comunicat de presă. Poliţia a început cercetările împotriva unor autori necunoscuţi pentru a se stabili vinovaţii producerii incendiului din 1 aprilie.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.