Deputatul Marius Paşcan sesizează MEN referitor la încălcarea legislaţiei în aprobarea reţelei şcolare la Târgu Mureş

Deputatul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Marius Paşcan, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că a sesizat Ministerul Educaţiei Naţionale, printr-o interpelare adresată ministrului Pavel Năstase, cu privire la încălcarea legislaţiei în privinţa aprobării reţelei şcolare în Târgu Mureş, cu referire la Liceul Teologic Romano-Catolic.

„Am sesizat în legătură cu încălcarea de către Consiliul Local Municipal Târgu Mureş a prevederilor Ordinului Ministrului Educaţiei, transmis Inspectoratului Şcolar al judeţului Mureş, privitor la realizarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Târgu Mureş, pentru anul şcolar 2017-2018. Pentru a pune presiune asupra ISJ Mureş, un grup de consilieri locali a convocat în regim de urgenţă o şedinţă extraordinară, pentru data de 10 februarie 2017, propunând pe ordinea de zi un singur proiect privitor la organizarea reţelei şcolare (…) Hotărârea de Consiliu Local adoptată cu această ocazie încalcă prevederile legale în vigoare. Deşi în Ordinul MEN, anterior menţionat, se prevede că ‘solicitarea de emitere a avizului conform trebuie însoţită de un proiect al reţelei şcolare propuse pentru anul următor şi un raport argumentativ (explicit) privind situaţiile punctuale în care unităţi de învăţământ sunt supuse procesului de organizare’, acest raport nu există”, a arătat Paşcan.

Acesta a spus că în acelaşi ordin se recomandă că pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, autorităţile administraţiei publice locale din Târgu Mureş trebuie să propună, pentru anul şcolar 2017-2018, funcţionarea unităţii de învăţământ sau desfiinţarea prin divizarea totală a acesteia.

„În condiţiile în care se propune funcţionarea, trebuie precizat modul de organizare al unităţii de învăţământ şi precizarea expresă a statutului juridic al acesteia: cu personalitate juridică sau structură arondată la o altă unitate de învăţământ cu personalitate juridică, care trebuie nominalizată. Pentru oricare variantă propusă, solicitarea transmisă Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş în vederea emiterii avizului conform, trebuie însoţită de un raport argumentativ explicit. Aceste prevederi nu au fost respectate. Hotărârea în cauză nu are anexat un raport de specialitate din partea Direcţiei Şcoli a Primăriei municipiului Târgu Mureş, respectiv al direcţiei din cadrul aparatului de specialitate al primarului, care trebuie să ducă la îndeplinire respectiva hotărâre” a mai spus parlamentarul.

Deputatul a precizat că i-a relatat ministrului că în privinţa înfiinţării „cu încălcarea legislaţiei în vigoare a Liceului Teologic Romano-Catolic din municipiul Târgu Mureş” există deschise cauze penale la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar unul dintre cei cercetaţi este fostul inspector şcolar general al IŞJ Mureş, Ştefan Someşan.

„Indiferent de presiunile politice, nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege! Vă solicit aşadar, domnule ministru, să susţineţi respectarea legislaţiei educaţiei şi la nivelul ISJ Mureş, ‘Sine ira et studio’, şi să mă informaţi în legătură cu poziţia MEN privitoare la acest subiect. Vă informez, totodată că, în temeiul competenţelor legale, am sesizat şi Instituţia Prefectului Mureş, pentru cuvenita notificare legală, în legătură cu respectiva hotărâre a Consiliului Local Municipal Târgu Mureş”, a arătat Mariua Paşcan în documentul înaintat ministrului Educaţiei. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.