Descoperire importantă a arheologilor mureșeni

ori_1910_782017494_1135419_177suc_900x900Arheologii Muzeului Judeţean Mureş au făcut o descoperire de excepţie, în zona Vătava, aducând la suprafaţă un akinakes (pumnal), o antichitate de tip scitic, care este o adevărată raritate, mai ales că în locul respectiv nu au mai fost semnalate artefacte aparţinând sciţilor. ‘Pe un deal situat între Vătava şi Valea Mureşului, unul dintre cele mai înalte – din acea zonă se vede foarte bine Valea Mureşului de la defileul Deda până dincolo de Reghin, spre Târgu Mureş – a fost o descoperire întâmplătoare a unui pumnal de lupă specific sciţilor, akinakes, o descoperire importantă, pentru că nu mai avem semnalate alte descoperiri scitice în zonă. Cele mai apropiate sunt la Batoş şi Băiţa, cum se merge de la Reghin spre Bistriţa, şi nici nu ştim să fie o locuire scitică în zonă. Locul trebuie cercetat, nu aveam atestată încă o locuire, s-ar putea să fi fost pierdut. Important este că atestă trecerea sciţilor prin acel perimetru’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, arheologul Daniel Cioată.

Potrivit acestuia, până în prezent, descoperirile arheologice de tip scitic au fost făcute în anumite zone din judeţul Mureş, care sunt altele decât cea în care s-a descoperit pumnalul, şi deocamdată nu se ştie dacă sciţii au trecut mai departe de zona delimitată de specialişti. ‘Probabil în defileu (Defileul Deda-Topliţa, n.r.) nu au intrat, nu cred că era practicabil în perioada respectivă, dar preferau drumurile de munte, de creastă, decât valea defileului’, a arătat Daniel Cioată.

Akinakes-ul este o spadă scurtă sau pumnal cu unul ori două tăişuri şi cu o gardă caracteristică, în formă de inimă, folosită de perşi, sciţi, sarmaţi, geţi etc., iar specialiştii în domeniu susţin că, în ultimele decenii, descoperirea unor asemenea antichităţi reprezintă adevărate rarităţi. Pe teritoriul judeţului Mureş au fost făcute mai multe descoperiri arheologice constând în obiecte atribuite sciţilor, o populaţie a cărei prezenţă s-a semnalat în interiorul arcului carpatic între secolele VI şi V înainte de Hristos.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Au descoperit arheologii mureşeni pe naiba.Ce mai e si dezinformarea asta stimati jurnalisti ? E o campanie de reabilitare a rezultatelor echipei de arheologi mureseni ? Chiar si dl.Cioata afirma ca a fost o „descoperire intamplatoare” ceea ce inseamna prin alte metode decat cercetarea arheologica…Pumnalul scitic a fost gasit in vara anului 2012 de catre un pasionat de istorie si donat (imbecila alegere) muzeului muresean care se pare ca se impauneaza si cu aceasta descoperire ce nu le apartine.

  2. Au publicat Agerpres o porcarie si voi ati luat-o de buna.Asa cum se spune in comentariul lui „Dexter” , akinakes-ul a fost descoperit , sau vorba jurnalistului , „adus la suprafata” de catre un pasionat.Arheologii nu au nicio treaba decat c-au multumit pasionatului , de predarea obiectului la Muzeul Judetean Mures…Vai de capul vostru…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.