Dezbinare și la Sighișoara

UDMR dorește o structură de învăţământ pur maghiară, începând de la grădiniţă, până la clasa a XII-a…

Consilierii UDMR din Sighișoara doresc o structură de învăţământ pur maghiară, începând de la grădiniţă, până la clasa a XII-a, iar din această cauză municipiul de pe Târnava Mare nu ar încă aprobată în Consiliul Local o rețea școlară. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sighişoara, reţeaua şcolară a municipiului nu a putut fi aprobată nici după a treia şedinţă consecutivă a Consiliului Local, deşi potrivit Legii Educaţiei fără această decizie Ministerul Educaţiei nu poate aviza favorabil includerea în hotărârea de guvern a structurii reţelei şcolare propusă pentru anul 2012-2013. ,,Pentru anul şcolar 2012-2013 nu e posibil să se îndeplinească această cerinţă privind o unitate de învăţământ cu o structură verticală, de la grădiniţă până în clasa a 12-a inclusiv, cu predare exclusiv maghiară, pe criteriu etnic, la Sighişoara. E vorba de locaţie, dotarea acesteia, asigurarea cu cadre didactice titulare. Etapa de mobilitate a cadrelor didactice a început în 1 ianuarie, s-au făcut nişte paşi (…). Consiliul local propune reţeaua şcolară, dacă se înfiinţează sau nu structuri noi. Ei n-au putut lua o decizie, iar paşii necesari pentru a realiza acest lucru sunt mulţi – nu poţi muta profesorii, elevii, nu poţi dezafecta o şcoală în cursul anului şcolar”, a declarat Dumitru Matei, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş. Acesta a arătat că proiectul planului de şcolarizare începe în decembrie-ianuarie şi că la Sighişoara toate termenele au fost depăşite şi că, potrivit Legii Educaţiei, reţeaua şcolară trebuia să se discute după 1 septembrie 2011.

,,Ce se discută acum, de o şcoală pur maghiară, nu e posibil. Din septembrie trebuia să înceapă demersurile, să aibă HCL, locaţie, elevi, profesori. În Sighişoara sunt în jur de 400 de elevi maghiari, în total, răspândiţi acum în mai multe unităţi şcolare. Structura şcolară se aprobă prin Hotărâre de Guvern. Avem o adresă de la Primărie ca să se menţină structura actuală însă mai recent a fost o discuţie cu 300 de persoane, inclusiv un inspector reprezentant al ISJ Mureş, credeam că lucrurile au fost clarificate, însă apoi s-a insistat că reţeaua respectivă trebuie modificată. Va rămâne în această situaţie reţeaua şcolară existentă, iar din septembrie se pot demara procedurile legale, dacă administraţia locală doreşte acest lucru”, a arătat inspectorul general prof. Dumitru Matei.

Istrate Manu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Observ ca jocurile politice murdare continua si la noi dar s-a ajuns prea departe.Au ajuns copiii nostri sa fie obiect de troc politic.,,Oameni” care nu mai au pic de demnitate in ei,alearga dupa un scaun de primar sau de consilier cu limba scoasa probabil ca altceva nu mai stiu sa faca.Au intrebat cumva cetatenii municipiului despre acest lucru.V-am investit sa ne reprezentati interesele noastre, nu pe ale voastre.Sau macar vedeti-va de afacerile voastre si atat.DACA VRETI SA AVETI O VIATA (POLITICA) LINISTITA LASATI-NE COPIII IN PACE!!! JOCURILE PE SUB MASA AR TREBUI SA DISPARA SI VOI ODATA CU ELE.Imi este RUSINE ca sunt reprezentat de astfel de,,oameni”!!!Nu uitati ca dupa ce veti pleca de pe scaunele,,mult iubite”,odata si odata veti fi nevoiti sa priviti in ochi si alegatorii vostri.Ce veti face atunci?