Dezvelirea plăcii memoriale dedicată arheologului ÁRPÁD BUDAY

Muzeul Județean Mureș vă invită la dezvelirea plăcii memoriale dedicată arheologului ÁRPÁD BUDAY (1879–1937) în data de 5 iulie 2017, începând cu orele 12 în clădirea Muzeului de Arheologie și Istorie din Cetatea Târgu Mureș.

Árpád Buday s-a născut în data de 17 ianuarie 1879 în localitatea Gheja din județul Mureș (în prezent parte a orașului Luduș). Aptitudinile lui au fost remarcate încă din copilărie, iar la recomandarea directorului școlii primare, părinții săi l-au înscris la renumitul Colegiu Bethlen din Aiud. Anii petrecuți la Aiud i-au influențat în mod decisiv atât perspectiva asupra lumii, cât și alegerea carierei. După promovarea bacalaureatului, în toamna anului 1898, a început cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității din Cluj, cu specializarea în istorie și limba latină.

Încă din anul al doilea de studii s-a implicat în activitatea științifică a Institutului de Arheologie, respectiv a Colecției de Monede și Antichități din cadrul Muzeului Ardelean, instituții fondate și conduse la vremea respectivă de către Béla Pósta. După moartea lui Béla Pósta în 1919, a preluat conducerea muzeului și a institutului.

În luna mai a anului 1924 a fost numit în fruntea Institutului de Arheologie al Universității din Szeged, strămutată recent de la Cluj. La scurt timp după aceea, în luna august a aceluiași an, familia Buday s-a stabilit definitiv în orașul de pe malul Tisei. În scurta perioadă petrecută la Szeged, a coordonat activitatea Institutului de Arheologie și pe cea a Comitetului de Asistență a Studenților, implicându-se activ și în viața publică, respectiv în administrația orașului. În 1937, la vârsta de 59 de ani, acesta a decedat după o lungă perioadă de suferință.

Drept recunoștință pentru meritele deosebite avute în cercetarea arheologică a epocii romane pe teritoriul Transilvaniei, Consiliul Local al orașului Luduș i-a oferit, post mortem, în anul 2000, titlul de cetățean de onoare. Cu această ocazie, o placă comemorativă a fost amplasată pe casa părintească din Luduș, construcție demolată între timp.

La aniversarea a 80 de ani de la moartea ilustrului arheolog romanist Árpád Buday, Muzeul Județean Mureș dorește să-l omagieze prin reamplasarea și redezvelirea plăcii comemorative în clădirea Muzeului de Arheologie și Istorie din Târgu Mureș.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.