DGASPC Mureș transmite recomandările specialiștilor pentru părinții copiilor care folosesc mediul on-line

Pe siteul DIRECȚIEI GENERALE DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI PROTECȚIA COPILULUI MUREȘ, DGASPC Mureș transmite recomandările specialiștilor pentru părinții copiilor care folosesc mediul on-line. Iată care sunt aceste recomandări:

  1. Petreceți timp zilnic cu copilul dvs., stați de vorbă cu el, realizați activități care vă fac plăcere împreună
  2. Organizați atent programul zilnic al copilului și monitorizați atent alimentația lui, somnul, comportamentul, timpul liber etc.
  3. Căutați permanent să  fiți la curent cu aplicațiile informatice pe acre le folosește și cu noutățile de pe rețelele de socializare
  4. Stabiliți reguli privind accesul la computer, internet, telefon
  5. Comunicaţi  permanent   cu   copilul   despre   pericolele   din   mediul   online   astfel   încât   să înțeleagă  motivele  anumitor restricționări, precum şi  faptul  că  ele  apar ca urmare  a preocupării dvs. pentru siguranţa lui și nu ca o pedeapsă.

Reguli pe care le puteţi adopta: 

– stabiliţi un interval de timp limitat pentru accesul la internet – maxim 1-2 ore pe zi 

– precizaţi clar care sunt aplicaţiile pe care permiteţi să le acceseze

– noaptea dispozitivele conectate la internet să nu poată fi accesate de copil – inclusiv smart-phone. Pe timpul nopții este recomandat ca telefonul sau alt mijloc de comunicare al copilului să fie în camera dumneavoastră. Așa pot fi prevenite accesările nepotrivite sau contactul cu persoane dubioase.

6. PETRECEȚI TIMP împreună pe calculator accesând jocuri adecvate vârstei lor și nu cele recomandate de alți jucători sau care intra automat. Acestea pot fi un virus sau alte aplicații periculoase. Astfel puteți avea control asupra site-urilor pe care le accesează.

7. În timpul utilizării internetului de către copilul dvs. încercaţi  discret să supravegheaţi site-urile pe care le vizitează sau aplicaţiile pe care le foloseşte

8. Instalați un sistem de filare a siteurilor accesate sau un program informatic control parental al accesării internetului de către copii. DE EXEMPLU  site-ul: oradenet.salvaticopiii.ro, un proiect derulat de Salvați Copiii care promovează siguranța pe Internet pentru copii și adolescenți. Pentru părinți la  secțiunea 1 Ședința cu părinții, se pot găsi programe de clasificare a jocurilor pe vârste, soluții de control parental.

8.  Informați-vă cu privire la siguranța online a copilului dumneavoastră discutând cu alți părinți și specialiști (psihologi   şcolari,   cadre didactice, poliţişti)

9. Instituții care pot fi contactate la nevoie : 112 – Servicii de urgenţă (SMURD, poliţie, pompieri)

0800 800 883 telefonul copilului este gratuit – DIRECȚIA GENERALĂ DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI PROTECȚIA COPILULUI MUREȘ; 0265/218.471 INSPECTORATUL JUDEȚEAN DE POLIȚIE MUREȘ – Compartimentul de analiză și Prevenire a Criminalităţii; 0265/250121 ORGANIZAȚIA SALVAȚI COPIII – filiala Tg. Mureș; 0265/265.243   Agenția   Națională   împotriva   traficului   de   persoane-Centrul   Regional Tg. Mureș.

Cristina Vancea, sursa DGASPC Mureș 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.