Dialog la nivel înalt

LBorbelyBorbely Laszlo, vicepreşedintele politic al UDMR, a anunţat sâmbătă, la Târgu Mureş, că Uniunea face demersuri pentru reluarea dialogului la nivel înalt dintre România şi Ungaria şi implicit pentru reluarea şedinţelor comune de guvern între cele două ţări.

‘Am discutat şi în cadrul UDMR problema relaţiei dintre România şi Ungaria. Este o situaţie nouă, au fost alegeri în Ungaria, s-a format noul guvern. Am avut discuţii evident şi cu coaliţia din care facem parte şi cu cei din Ungaria, nu se poate ca două ţări, care sunt parteneri strategici, şi nu de azi de ieri, timp de 3-4 să nu se întâlnească prim-miniştrii celor două guverne, de 3-4 ani să nu se întâlnească preşedinţii celor două ţări. Am făcut un apel – şi sper că acum putem fi şi un fel de pod între cele două ţări – să se reia şedinţele comune de guvern, să se întâlnească prim-miniştrii şi preşedinţii celor două ţări, chiar dacă ştim că e o perioadă înainte de campania electorală, dar măcar după alegerile prezidenţiale. Dar prim-miniştrii pot să se întâlnească fără niciun fel de probleme şi să discutăm acele probleme foarte importante, ţeluri strategice, care pot să unească cele două ţări şi nu să ne supărăm pentru unele declaraţii şi să nu putem să avem această relaţie’, a declarat presei Laszlo Borbely.

Vicepreşedintele politic al UDMR a subliniat că deocamdată au fost discuţii informale, pentru că s-a aşteptat formarea guvernului în Ungaria, dar crede că, în curând, Comisia Mixtă pentru Minorităţi şi miniştrii de Externe ar trebui să se întâlnească.

‘Cred că noi, făcând parte din coaliţia guvernamentală – aşa cum şi premierul Ungariei a salutat în ultimele zile prezenţa UDMR la guvernare – cred că nu va fi niciun impediment să se întâlnească cât de curând la anumite nivele. Oricum dialogul trebuie să fie cât mai puternic şi, repet, ar trebui reinstaurat acest obicei, şedinţe de guvern (comune, n.r.) dar dacă nu tot guvernul, câţiva miniştri care sunt implicaţi în cooperări transfrontaliere, în a avea o strategie comună privind autostrăzile, deci sunt lucruri care sunt normale şi trebuie discutate, chiar dacă la anumit nivel s-a discutat, dar nu a fost o comunicare foarte bună, după părerea mea în ultimii ani’, a accentuat Laszlo Borbely.

 

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.