Dilema unui votant plictisit

editorial - LigiaNu știu cu cine votez. Am niște nume. Ponta, Iohannis, Udrea, Macovei, Kelemen ș.a., mie mi-e cam totuna. Oricum la noi iese cine numără. Atunci de ce atâta stres degeaba?
Nu știu pe cine votez. Mi se înșiruie bune și rele, depinde de unde vine descrierea: plagiator, prim-ministru, ortodox, primar, sas, protestant, fost ministru, țiitoare, ortodoxă, procuror, ex-procuror comunist, europarlamentar, ortodoxă oare?, fost ministru, minoritar, romano-catolic sau protestant?, el, ea, face asta, crede asta, de ce e bine, de ce e rău, de ce ar trebui să, de ce nu ar trebui să, răscolit rahatul ca să nu mai înțelegem cine sunt oamenii ăștia și de ce ar fi buni de președinte.
Nu știu ce votez. Mândru că sunt român, bunăstarea României, oameni la pârnaie, anticorupție, anti-Ponta, anti-Iohannis, anti-Udrea, anti-Macovei, să nu iasă Ponta, Iohannis, Udrea, Macovei etc. Grupuri mici, restrânse de pro. Activul de partid, electoratul disciplinat, dreapta-stânga că nu mai știi oricum care e una și care e alta, care sunt candidații de dreapta și care sunt de stânga pentru că la noi e nebunia minții, ca să îl citez pe un prieten, când ne gândim la doctrine. Și o mare, tot mai mare de indeciși, de dezinteresați, neinteresați, să moară politicienii, mama lor de hoți, toți fură, de ce să votez… Sintetic, o stare aproape generală. Credințe aproape generale. Gânduri aproape generale. Neîncredere, dispreț, lipsă de respect, fără valori, fără principii, non-valoare, decădere, prăpastie de orice fel – economică până la cea morală.
Nu știu de ce mai votez. Am fost de-atâtea ori dezamăgită. Nu de atâtea ori, de fiecare dată. Bine, sunt sigură că, și dacă aș fi votat altfel, de fiecare dată aș fi fost dezamăgită. Dacă nu aș fi votat, nu aveam cum să îi înjur, pentru că mi-ar fi spus toată lumea: nu ai votat, nu ai niciun drept. Așa că m-am putut elibera cu câte un pomelnic verbal adresat celui ce m-a dezămăgit. Nu vă gândiți că i-a păsat vreunuia sau că ar conta. Doar eu mi-am mai spus în gând: nu e frumos să înjuri.
Și atunci îmi răspunde cineva de ce ar trebui să votez, de ce e un drept și o obligație, de ce să nu mă doară în cot dacă răspunsurile mele sunt: va ieși cine numără mai bine, fără nicio doctrină, fără vreun program, îi va apăra în continuare pe cei de o teapă cu el, nu îmi va fi mai bine nici de a doua zi, nici la sfârșit de mandat dacă președintele va trăi cu aceeași clasă politică de doi lei etc.?

Ligia VORO

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.