Din iulie se scumpeşte gazul!

OLYMPUS DIGITAL CAMERANiculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat miercuri, că au crescut importurile de gaze din Rusia pentru luna iulie, astfel că preţul final va fi majorat cu 1,5% la firme şi cu 2,5% la populaţie. Creşterea preţului pentru populaţie este sub nivelul de 3% prevăzut în programul de liberalizare a pieţei, a menţionat şeful ANRE.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să renunţe treptat la preţurile reglementate la electricitate şi gaze.

Populaţia beneficiază de o perioada mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urmă să se încheie în 1 octombrie 2014.

Luna iulie va aduce şi scumpirea energiei electrice, dar numai pentru consumatorii non casnici, întrucât ANRE va recunoaşte în facturi costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica cu impozitul pe construcţiile speciale.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt singurii producători de energie pe care ANRE îi obligă să livreze electricitate la preţuri reglementate pentru populaţie şi firme mici.(EM)

 

stirile.rol.ro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.