Discuții UDMR-PDL Mureș pe marginea regionalizării

brassai zsomborPreşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor, a declarat vineri, că în urma invitaţiei lansată de Uniune partidelor româneşti cu reprezentare parlamentară, doar PDL a acceptat să discute pe marginea organizării referendumului pentru o regiune Mureş-Harghita-Covasna, cu capitala la Târgu Mureş. ‘Cred că e normal şi firesc că am invitat liderii partidelor politice parlamentare din Mureş, din păcate numai PDL a acceptat invitaţia, domnul Mihail Poruţiu (vicepreşedintele PDL Târgu Mureş, n.r.) a participat la discuţii cu reprezentanţii UDMR. Dânsul a prezentat poziţia PDL, de fapt ar fi cam greu să nu se alăture acţiunii noastre dat fiind faptul că preşedintele judeţean al formaţiunii, Dorin Florea (primarul din Târgu Mureş, n.r.) deja a declarat de mai multe ori că susţine proiectul celor din judeţul Covasna şi Harghita, adică susţine şi proiectul legat de Târgu Mureş care este propus ca centru de regiune. Am discutat pe această temă, cred că încă nu am finalizat discuţiile, aşteptăm ca în zilele următoare să primim şi un răspuns oficial. Eu sper că putem continua şi că în final vom avea un parteneriat în această acţiune, că noi foarte ferm susţinem că această acţiune nu are nicio legătură cu problemele etnice’, a declarat Brassai Zsombor.

Liderul UDMR Mureş consideră că poziţia PSD Covasna în privinţa referendumului ar fi ‘o exagerare’ ca de altfel şi cea exprimată de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, preşedintele PNL Mureş, care susţine că regionalizarea ţării nu intră în competenţa autorităţii judeţene. ‘În legătură cu declaraţia lui Dobre, trebuie să precizez că după părerea mea s-a grăbit cu declaraţia (…) A spune că nu intră în competenţa CJ o întrebare care este legată de viitorul judeţului Mureş este o exagerare uimitoare’, a afirmat Brassai Zsombor.

Acesta a subliniat că în paralel cu discuţiile cu formaţiunile româneşti, UDMR poartă discuţii cu partidele maghiare şi cu organizaţiile civile, până acum Partidul Civic Maghiar alăturându-se acţiunii de adunare a semnăturilor, pentru declanşarea procedurilor referendumului.

În privinţa afirmaţiilor liderului Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, care nu doreşte o regiune de dezvoltare formată din cele trei judeţe în întregul lor, ci o regiune autonomă pe graniţele vechilor scaune secuieşti, Brassai Zsombor crede că la regionalizare trebuie ţinut cont de realitatea şi actualitatea politică. ‘Noi suntem în parteneriat cu CNS, cred că chiar dacă au o altă poziţie sau alte obiecţii faţă de formularea întrebării putem lucra şi de fapt lucrăm împreună. Poziţia dânşilor eu o înţeleg, însă trebuie să vă spun că realitatea şi actualitatea politică în momentul de faţă ţinteşte regiunile de dezvoltare. Acum dacă vrem să fim realişti şi să ne încadrăm în actualitatea politică, atunci despre acest deziderat trebuie să vorbim, mai ales că urmează un nou ciclu al bugetului european 2014-2020 şi ţinând cont de importanţa participării teritoriului cred că este foarte important să fim în realitate’, a mai arătat preşedintele UDMR Mureş.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.