Discuțiile de la UMF cu ministrul au eșuat

Discuţiile care s-au purtat marţi noapte între ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, şi reprezentaţii secţiilor română şi maghiară ale Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş au eşuat, fiecare dintre părţi având câte ceva de obiectat, a declarat, miercuri, prof.univ.dr. Constantin Copotoiu, rectorul universităţii. „La sfârşit, când toată lumea a crezut că ne-am pus de acord şi urma ca în dimineaţa aceasta ministrul să se adreseze în Senat (Senatul UMF – n.r.) şi să prezinte acest pachet de articole care ar fi urmat să fie prinse în Cartă, unul dintre colegii din delegaţia maghiară a zis că nu el este de acord, pentru că se doreşte să fie departamente separate, complet maghiare, că nu se simte în siguranţă. În
această situaţie, ministrul a spus că dacă Senatul ar vota aşa ceva…I-am adus aminte că la alegeri, Senatul nu a votat aşa ceva. Iar la alegerea departamentelor nu pot nici Ministerul, nici Guvernul să intervină. Singurul care poate să decidă asupra departamentelor este Senatul universitar şi Senatul universitar a decis departamente mixte, adică români şi maghiari”, a afirmat Copotoiu.

Potrivit rectorului, reprezentanţii secţiei maghiare nu au fost de acord cu pachetul de articole stabilit în cadrul negocierilor, deşi ”separat, pe fiecare articol, au fost de acord”, iar apoi a fost rândul celor de la secţia română să respingă ideea intervenţiei Guvernului pentru tranşarea problemei. „De data aceasta noi, românii, nu am fost de acord cu o facultate în limba maghiară, pentru că implică o serie de probleme, unele dintre ele, spun eu, momentan nerezolvabile. Şi aici mă gândesc la probleme de laboratoare şi aşa mai departe, de structuri, e greu să faci de azi pe mâine o facultate. Şi
aici trebuie să intervină legile ţării, să intervină evaluarea acestei facultăţi, de către agenţii, v-am spus, fie româneşti, fie străine. Ministrul s-a ridicat, mi-a comunicat să nu mai convoc Senatul pentru astăzi (miercuri – n.r.), că nu mai are ce să discute, merge la Minister, ţinem legătura şi să vedem care este situaţia”, a arătat Constantin Copotoiu.

Rectorul UMF a precizat că universitatea aşteaptă noi consultări cu ministrul şi cu alţi factori, deşi susţine că nu este de acord cu implicarea politicului în activitatea universităţii. Copotoiu a adăugat că discuţiile au vizat mai multe aspecte, cum ar fi modalitatea în care au fost scoase la concurs posturile cadrelor didactice, care va fi apartenenţa acestora – la linia maghiară sau la cea română – în cazurile în care există profesori care predau la ambele secţii.

De asemenea, a fost abordată şi problema gestionării orelor de la fiecare linie de studiu, modul în care se vor susţine lucrările practice şi stagiile unde se interferează cu bolnavii. „Aici am dorit să introducem în Cartă un articol care suna cam aşa: învăţământul teoretic şi practic se desfăşoară în limba română, maghiară şi engleză, iar activităţile ce interferează cu bolnavii la linia de predare în limba maghiară se desfăşoară în română sau maghiară”, a precizat Copotoiu. Copotoiu a precizat că un coleg de-al său de la secţia maghiară a cerut reluarea alegerilor pentru funcţia de rector, „pentru că ar dori să se refacă alegerile, la nivel de departament numai pentru maghiari, la nivel de Consiliu şi Senat cu oameni pe care să îi voteze numai ei”.

„Şi aici au fost mai multe discuţii. Legea Învăţământului spune că este un vot nominal, al tuturor şi noi înţelegem că toţi ne votăm pe toţi. Adică pentru românii aleşi în Senat votează şi ungurii, pentru unguri votează şi românii, şi s-a tot discutat să se facă votul separat”, a conchis rectorul UMF Târgu Mureş.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.