Disputa etnică de la UMF se mută la CNCD

UMFUniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a reclamat Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării(CNCD) întrucât cere ca stagiile clinice la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş să se desfăşoare exclusiv în limba română.

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter a explicat, pentru AGERPRES, că ARACIS a informat în scris UMF că este obligatorie comunicarea exclusiv în limba română între studenţii medicinişti şi pacienţi, în timpul desfăşurării stagiilor clinice.

În adresa respectivă, trimisă de ARACIS către UMF se stipulează: ‘Pentru programele din domeniul fundamental Sănătate, care se desfăşoară într-o altă limbă decât limba română, activităţile ce implică interacţiunea directă student-pacient, se desfăşoară numai în limba română. În concluzie, stagiile clinice se vor desfăşura numai în limba română’.

În opinia secretarului general al UDMR, o astfel de măsură îngreunează mult situaţia pacienţilor maghiari şi totodată face imposibilă instruirea practică a studenţilor medicinişti de la secţia maghiară.
Kovacs Peter a precizat că, în acest caz, a fost încălcată atât legea privind drepturile pacientului, care prevede că un pacient care nu cunoaşte limba română trebuie să fie informat în limba maternă sau o altă limbă pe care o cunoaşte, cât şi legea învăţământului, care permite studenţilor maghiari să înveţe în limba maternă.

‘În primul rând, legea privind drepturile pacientului, care a fost aprobată în 2003, dispune ca în cazul pacientului care nu cunoaşte limba română toate informaţiile necesare să i se aducă la cunoştinţă în limba maternă ori în limba pe care o înţelege. Deci, această lege permite studenţilor şi profesorilor de etnie maghiară să-şi folosească limba maternă în relaţiile lor cu pacienţii maghiari. Totodată, legea învăţământului (…) este sfidată de către ARACIS şi de către UMF pentru că această lege permite studenţilor de etnie maghiară ca să înveţe şi să se dezvolte din punct de vedere profesional în limba maternă’, a declarat Kovacs Peter, pentru AGERPRES.

Secretarul general al UDMR a ţinut să adauge că Uniunea nu solicită ca practica profesională să fie făcută exclusiv în maghiară, dar interzicerea folosirii limbi materne este ilegală.

‘Nu solicităm ca practica profesională în cazul studenţilor medicinişti să fie făcută exclusiv în limba maghiară, şi din acest punct de vedere şi profesorii de limba maghiară sunt de acord de noi, dar a interzice folosirea limbii materne este contrar legilor’, a precizat Kovacs Peter.

Acesta a opinat că este vorba de manifestări discriminatorii, motiv pentru care solicită CNCD efectuarea unei cercetări detaliate în acest caz, respectiv adoptarea de către aceeaşi instituţie a măsurilor necesare şi sancţionarea ARACIS.
‘Sperăm că în cazul în care ARACIS este informat de acest legi şi, în plus, CNCD ne dă dreptate, problemele vor fi rezolvate şi nu cred, sau sper că va trebui să ajungem la justiţie’, a conchis Kovacs Peter. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.