Disputa interetnică a denumirilor, episodul sălile

jakabPreşedintele organizaţiei Târgu Mureş a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Jakab Istvan (foto), a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea sa va organiza, în data de 3 iulie, un miting de protest, dacă nu se revine asupra hotărârii Consiliului Judeţean Mureş de atribuire a numelor unor de personalităţi sălilor mari din Palatul Culturii şi din Palatul Administrativ din municipiu.

Jakab a făcut referire la Hotărârea CJ Mureş de aprobare a iniţierii procedurii în vederea atribuirii de denumiri celor două săli, arătând că acestea trebuie să rămână aşa cum sunt în prezent – adică Sala Mare a Palatului Culturii şi Sala Mare a Palatului Administrativ – şi că, în caz contrar, se poate ajunge la conflicte interetnice. ‘PPMT este împotriva acestei hotărâri, nu susţinem hotărârea, noi credem că nu trebuie să fie denumite sălile menţionate pentru că singura persoană a cărui nume trebuie să fie purtat de aceste săli este fostul primar Bernady Gyorgy, care a construit cele două clădiri. Dar noi nu vrem săli care poartă numele fostului primar, ci Şcoala Bernady Gyorgy din Târgu Mureş. Am depus la CJ opinia şi cererea noastră de a abroga hotărârea respectivă şi de a lăsa sălile aşa cum ne-am obişnuit de-a lungul anilor, pentru că denumirea lor poate să genereze conflicte interetnice, care nu sunt nici în interesul populaţiei şi nici în interesul clase politice din Târgu Mureş. Totodată PPMT Târgu Mureş a depus şi o cerere la Primărie, în caz că nu se rezolvă această situaţie – CJ nu se răzgândeşte, nu anulează hotărârea şi va continua această procedură – atunci în data de 3 iulie noi vom organiza un miting de protest împreună cu CNMT Mureş pentru păstrarea situaţiei actuale, fără a denumi sălile mari din cele două clădiri’, a susţinut Jakab Istvan.

Liderul PPMT Târgu Mureş a arătat că va lua legătura şi cu UDMR pentru a se alătura iniţiativei de protest, însă a precizat că declaraţiile liderului fracţiunii UDMR din Consiliul Judeţean Mureş, Kelemen Marton, respectiv cea a consilierului Pokornyi Laszlo, ‘arată că UDMR susţine această denumire’. ‘Noi cerem de la UDMR să se răzgândească şi să ni se alăture în această procedură pe care am iniţiat-o. Să colaborăm în interesul comunităţii maghiare şi în interesul oraşului’, a subliniat acesta, precizând că deşi hotărârea CJ Mureş nu avansează vreun nume se discută despre variante precum Bernady Gyorgy -Emil Dandea (adică primarul care a construit clădirile, Bernady Gyorgy şi primul primar liberal al oraşului, Emil Dandea) pentru sala mare a Palatului Administrativ şi George Enescu – Bartok Bela pentru sala mare a Palatului Culturii.

Liderul organizaţiei Mureş a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Cseh Gabor, şi şeful centrului Democraţiei aparţinând CNMT, Kirsch Attila, au susţinut că PPMT şi CNMT au demarat şi o campanie de strângere de semnături împotriva denumirilor respective.

Preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, a declarat presei marţi că nu a făcut nicio propunere pentru denumirea sălilor respective, însă numele amintite sunt chiar ‘foarte reprezentative’, calificând declaraţiile reprezentanţilor CNMT şi PPMT ca fiind ‘declaraţii de o gravitate extremă, un atac la adresa democraţiei’. ‘Acestea sunt declaraţii de o gravitate extremă, un atac la adresa democraţiei (…) Sunt declaraţii inacceptabile în anul 2013 în România, stat membru UE şi o calific drept o tentativă de instigare primitivă la segregaţie şi dizarmonie între două comunităţi care trăiesc în bune relaţii. Prin aceste declaraţii, formaţiunile respective arată că se situează la periferia democraţiei. Că se va răspunde cu un miting stradal împotriva unei consultări publice e ceva ce poate fi înţeles numai într-un sistem care nu are nimic de a face cu democraţia’, a arătat Ciprian Dobre.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.