Dispută sindicate-conducere la IPJ Mureș

ipj muresPreşedintele Sindicatului ‘Lege şi Onoare’ din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mureş, Gheorghe Cerghizan, a anunţat, marţi, că a depus o serie de sesizări la Preşedinţie, Guvern şi la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) prin care reclamă numeroase tergiversări în soluţionarea dosarelor la Serviciul de Investigare a Fraudelor, din cauza cărora unele fapte au ajuns la prescripţie.

‘Randamentul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mureş, în general al domnului Sergiu Ilyes (şeful serviciului, n.r.), în calitate de manager a fost extrem de scăzut: la nivelul serviciului menţionat, din cauza atitudinii necorespunzătoare a d-lui Ilyes şi a proastei coordonări, se află peste 350 de dosare nesoluţionate, unele cu vechime de circa 4-5 ani de zile. În cursul anului 2012, datorită climatului nefavorabil la locul de muncă, un număr important de dosare s-a prescris din punctul de vedere al tragerii la răspundere a celor potenţiali vinovaţi, înregistrându-se în acest fel grave prejudicii’, se arată în sesizările depuse de Sindicatul ‘Lege şi Onoare’.
În plus, sindicaliştii îi impută şefului Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Mureş un ‘comportament neadecvat faţă de lucrătorii din subordine’ şi lipsa colaborării cu alte servicii, dar şi faptul că a rămas în funcţie deşi a fost cercetat penal pentru complicitate la evaziune fiscală.
‘La nivelul IPJ Mureş este de notorietate faptul că dl. Sergiu Ilyes a fost cercetat penal tocmai pentru fapte de evaziune fiscală. În acest sens, vă învederăm următoarele aspecte concrete: în urma cercetării penale desfăşurată în cazul său, acesta a beneficiat de clauza de exonerare prevăzută de art. 10 din legea 241/2005, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, deoarece s-a recuperat un prejudiciu de aproximativ 250.000 lei, fiind dispusă în acest context soluţia de neîncepere a urmăririi penale cu aplicarea concomitentă a unei amenzi administrative de 500 lei, aspect care trebuie menţionat în cazierul judiciar al acestuia. Precizăm că amenda a fost aplicată pentru complicitate la evaziune fiscală în dosarul 39/P/25.09.2012 al Parchetului de la lângă Curtea de Apel Târgu Mureş’, a accentuat Sindicatul ‘Lege şi Onoare’.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice din cadrul IPJ Mureş a precizat, la solicitarea presei, că la nivelul Serviciului de Investigare a Fraudelor există ‘un număr mare de dosare penale în lucru’, fără a preciza câte anume, şi că acest fapt se datorează în principal ‘complexităţii lucrărilor şi volumului mare de muncă ce necesită a fi depus, respectiv acţiuni, controale şi verificări economice’.

‘Fiecare lucrare penală existentă în cadrul serviciului se află sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetelor competente, urmând a se depune eforturi pentru soluţionarea acestora într-un număr cât mai mare, cu respectarea prevederilor legale. În cazul în care se va constata încălcarea deontologiei profesionale, aspectele vor fi analizate conform ordinelor şi instrucţiunilor în vigoare, urmând a fi dispuse măsuri’, se arată în răspunsul dat de IPJ Mureş.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş a mai arătat că şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor a fost cercetat penal, dar că în cazul acestuia s-a dat rezoluţia de neîncepere a urmării penale, fapt ce nu este incompatibil cu funcţia pe care o ocupă.

‘Referitor la aspectele sesizate, privind cercetarea penală pentru fapte de complicitate la evaziune fiscală a ofiţerului în cauză, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Mureş a dispus neînceperea urmăririi penale. Astfel că, în conformitate cu Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor nu se află în prezent sub incidenţa niciunei incompatibilităţi’, se mai arată în document.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.