DNA cu colindul pe la Poliţia Rutieră

În urmă cu exact o lună de zile am aflat din surse neoficiale, dar demne de încredere că, la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Mureş se fac cercetări de către DNA şi că, şeful serviciului, Lucian Archiudean ar putea fi învinuit pentru diferite infracţiuni de corupţie. Cu toate că tot oraşul vuia, inclusiv Sorin Ţerbea a făcut referire la acest caz cu ocazia conferinţei sale de presă susţinută imediat după eliberarea din arestul preventiv, am aşteptat răspunsurile oficiale ale celor abilitaţi s-o facă.

Iată ce ne-a comunicat DNA Bucureşti în urma unei adrese oficiale:

„La solicitarea dumneavoastră din data de 9 decembrie 2011, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

La data de 6 decembrie 2011, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuitul Archiudean Toader-Lucian, şef al Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş (cu gradul profesional de comisar-şef de poliţie), în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, 5 infracţiuni de instigare la fals intelectual şi infracţiunea de fals intelectual, în forma participaţiei improprii. Învinuitului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 din Codul de procedură penală.

Având în vedere stadiul anchetei, informaţii suplimentare nu vă putem comunica în acest moment, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

O primă concluzie care se poate trage din acest comunicat este că, dosarul nu a fost trimis încă în instanţă. În al doilea rând, din comunicat reiese că, nu sunt infracţiuni de corupţie, ci doar conexe infracţiunilor de corupție.

L-am contactat şi pe şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Mureş, Lucian Archiudean, care ne-a declarat următoarele: „Se efectuează cercetări legate de cele precizate de DNA pentru a clarifica împrejurările în care au fost efectuate convorbirile telefonice între şef serviciu rutier şi agenţi de poliţie rutieră aflaţi în serviciu”.

Biroul de presă al IPJ Mureş s-a exprimat astfel:

„La solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm faptul că DNA efectuează cercetări cu privire la existenţa unor posibile infracţiuni, fiind vizate cadre ale Serviciului Rutier Mureş. Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate, în a vă pune la dispoziţie informaţiile care intră în sfera de interes public”.

Pentru că tot avem o serie de adrese oficiale despre acest caz, în încheiere ne permitem să lansăm câteva zvonuri pe surse, la fel de credibile, care susţin următoarele: se pare că după declanşarea cercetărilor în acest caz, mai mulţi şefi din poliţia mureşeană au început vânătoarea de vrăjitoare, exprimându-se într-un stil caracteristic, şi anume: „simţim miros de sânge în aer”, cu referire clară la şeful IPJ Mureş, Valentin Pescari. Se pare că a început o nouă luptă serioasă pentru „tronul” de la IPJ Mureş

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.