Ebola e noua… „aviară porcină”!

Erika MargineanNu mă dau atotştiutoare, dar încerc să-mi folosesc neuronul stingher ajutată de lecţiile de logică din anul doi de liceu. E la mintea cocoşului, fără să am ceva cu inteligenţa cocoşului, dar dacă avem un virus descoperit în urmă cu patru decenii, un virus apărut doar ca să fie luat în evidenţă, după care a dispărut, fără să fi găsit cercetătorii britanici un leac împotriva lui, te întrebi: cum a fost combătut, unde a fost şi de ce a reapărut?
O boală contagioasă, după cum arată şi numele, nu aşteaptă un misionar spaniol ca să se prindă de el, ca acesta apoi să fie transportat într-o capsulă complicată înapoi în Spania, că virus-nevirus, altfel cum s-ajungă în Europa de pe continentul African?
Nu există vaccin împotriva bolii, nu prea ştiu medicii să o deosebească de alte câteva boli cu simptome asemănătoare, dar pe sistemul „e mai bine să te temi decât să te sperii”, hai să izolăm ploieşteanul, că tot a fost în Africa la începutul lunii trecute, că de… cine ştie, am putea raporta primul caz de Ebola pe teritoriul României!
Nu s-a anunţat că boala se propagă şi pe calea aerului? Omul a venit cu avionul, e simplu! Carantină, analize, o groază de bani, timp şi energie irosite… Echipamentul folosit la eluciderea cazului, desigur, a fost incinerat.
E foarte uşor să creezi o isterie! E foarte periculos însă, mai ales în ţările unde populaţia poate acţiona ca în Evul Mediu, în cazul ciumei negre!
Nu ştim prea multe despre acest virus, dar ni s-a dat de înţeles că boala provocată de el se ia prin contactul direct cu sângele şi lichidele provenite de la organismul infectat.
De ce atâta isterie?
Echipamentele de protecţie frumos colorate de altfel, cu măştile şi mănuşile asortate sunt purtate de manechine sau de oameni în carne şi oase? Ei nu mănâncă? Nu beau apă? Nu transpiră în Africa?! Nu au nevoie la baie? Şi cum procedează? Cine îi desface din echipament ca să se uşureze? Ce se face cu echipamentul până a doua zi? Ori stau aşa până cad din picioare?
Mi se pare un circ ieftin! Păcat că ne va costa mult, dacă intrăm în acest război psihologic, vom arunca pe geam bruma de bani ce am putea folosi în sistemul de sănătate pentru alte lucruri importante! Spaţiul nu-mi permite, de aceea pe scurt doar atât: e noua „aviară porcină”!

Erika MÃRGINEAN

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.