Educația în vizorul PNL Mureș

În urma unei dezbateri inițiate de PNL Mureș și a problemelor identificare în sistemul de învățământ, liberalii mureșeni au emis astăzi următorul comunicat de presă:

Partidul Naţional Liberal – Filiala Mureş ia act cu îngrijorare de profundele erori, mai mult sau mai puţin intenţionate, pe care actuala alianţă portocalie PDL-UDMR-UNPR continuă să le arunce pe umerii societăţii româneşti, cu o nepăsare ce nu poate fi explicată decât prin ridicarea incompetenţei la rang de politică de stat. Zilele trecute, PNL Mureş a semnalat, prin departamentul de învăţământ şi organizaţia de femei, în cadrul unei dezbateri publice privind introducerea clasei pregătitoare, o serie de probleme majore şi reale, dar mai ales, punctuale, legate de disfuncţionalităţile apărute în procesul de implementare a noilor dispoziţii menite a reduce debutul vârstei şcolare. PNL Mureş consideră că aceste disfuncţionalităţi se datorează în primul rând modului haotic şi neprofesionist în care Ministerul Educaţiei înţelege să aplice o măsură fără precedent în istoria şcolii româneşti.

Aşa-numita „reformă” impusă de Ministerul Educaţiei nu reprezintă altceva decât un act de agresiune la adresa Şcolii Româneşti, o destabilizare a întregului sistem de învăţământ, care se va solda cu efecte negative pe termen lung şi mediu – efecte ce vor fi decontate de către copiii noştri.

Ne întrebăm unde este stabilitatea acestui sistem de învăţământ pe care Puterea portocalie l-a transformat într-un veritabil anti-sistem prin subfinanţare, reduceri şi tăieri de salarii? Unde sunt garanţiile de predictibilitate a parcursului şcolar atât de mult aşteptate şi solicitate de părinţi? Ce se întâmplă cu mult discutata calitate a actului educaţional? Sunt întrebări fireşti, la care tăcerea şi nepăsarea Ministerului Educaţiei nu poate răspunde fără să nu stârnească disperarea şi furia părinţilor şi a societăţii civile.

Tocmai de aceea, PNL Mureş cere Inspectoratului Judeţean de Învăţământ Mureş şi Primăriei Tîrgu Mureş să prezinte public situaţia infrastructurii necesare implementării acestui nou sistem de clase pregătitoare în cadrul circumscripţiilor şcolare. PNL Mureş solicită, de asemenea, alocarea, în regim de urgentă, a fondurilor necesare privind mobilarea sălilor de clasă cu bănci reglabile şi scaune adecvate, cu echipamente adecvate, specifice vârstei copiilor, care să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasele primare, precum şi a sumelor necesare specializării cadrelor didactice în acest sens. Fără aceste măsuri minimale, implementarea aşa-numitei „clase zero” va fi încă un eşec al actualei Puteri, dar un eşec pe care îl va deconta, cum spuneam, viitorul copiiilor noştri şi implicit, viitorul României.
Totodată, semnalam faptul ca ieri, in prima zi de implementare a acestui nou sistem, Ministerul Educaţiei continuă să se joace cu nervii greu încercaţi ai părinţilor. Practic, părinţii nu au reuşit sa-şi înscrie copiii datorită problemelor tehnice ivite la serverul Ministerului. Este încă un element perturbator dintr-un lung proces pe care incompetenţa, asumată drept competenţă de Ministerul Educaţiei, îl transformă într-un nou eşec lamentabil. La toate aceste nereguli, se adaugă acum si aspectele de ordin familial invocate cu seninătate de reprezentanţii Ministerului, aspecte care au survenit, chipurile, in urma faimoasei reforme a învăţământului, dar care, trebuie spus, frizează absurdul: divorţuri, schimbări de domiciliu cu titlu flotant, etc., toate pentru ca părinţii sa-si poată înscrie copiii la o şcoală performantă!

Consideram ca opacitatea la semnalele venind din partea părinţilor, a cadrelor didactice, a specialiştilor neînregimentaţi politic şi a societăţii civile în general, poate compromite o ideea buna in esenţă, dar a cărei aplicare necesită o temeinica pregătire, începând cu baza materiala si specializarea cadrelor, aspecte nerezolvate la nivel naţional şi local.

Cerem liderului PDL Mureş, actual primar, sa ia masurile ce se impun pentru a împiedica experimentarea nereuşitelor acestei „reforme” pe cei 9.000 de copiii din judeţul Mureş.
Cum spunem, consecinţele acestei aşa zise „reforme” vor fi decontate de copiii noştri, iar acest lucru trebuie sa înceteze!

PNL Tîrgu Mureş
Preşedinte Ionela Ciotlăuş

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.