Elevii harghiteni se tem de matematică

elevi (2)Cei mai mulţi dintre elevii din clasa a VIII-a din Harghita preferă liceele teoretice pentru continuarea studiilor, arată o anchetă sociologică realizată de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, la solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita (IȘJ).

Rezultatele prezentate de inspectorul şcolar general Bartolf Hedvig relevă că din cei 2.880 de elevi care au răspuns la chestionare 1.121 au spus că doresc să meargă la liceele teoretice pentru continuarea studiilor, 1.036 preferă liceele tehnologice, 341 pe cele vocaţionale, iar 362 nu s-au decis încă. Cei mai mulţi dintre elevii care au afirmat că îşi vor continua studiile la liceele teoretice au ales ca profil ştiinţele naturii, pe următoarele locuri situându-se filologia şi specializarea matematică-informatică.
Bartolf Hedvig a explicat că elevii fac aceste alegeri întrucât mulţi se tem de matematică şi cred că în acest fel vor reuşi să promoveze mai uşor examenul de bacalaureat.
Conform anchetei sociologice, aproape o jumătate dintre elevii care aleg liceul cu filieră tehnologică doresc să-şi urmeze studiile la profilul tehnic, mai multe de o treime dintre ei vor să înveţe la profilul servicii şi un sfert ar alege profilele resurse naturale şi protecţia mediului.
Elevii harghiteni care doresc să aleagă liceele cu filieră vocaţională ar învăţa, în primul rând, la profilul arte, explicaţia fiind aceea că mulţi dintre ei se orientează, ulterior, către facultăţi de arhitectură, design sau web design.

La fel ca părinții

Potrivit inspectorului şcolar general, 84% dintre elevii claselor a VIII-a din Harghita au afirmat că şi părinţii ar alege pentru ei acelaşi liceu în care să-şi continue studiile.
Bartolf Hedvig a precizat că această anchetă sociologică se face de mai mulţi ani, în primul semestru al anului şcolar, pentru ,,fundamentarea planului de şcolarizare, îndemnarea elevilor la o planificare conştientă a carierei lor şcolare” sau pentru ,,cunoaşterea nevoilor elevilor în procesul alegerii unei profesiuni”.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.