Elicopter SMURD între România şi Rep. Moldova

elicopterSecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat luni, la Târgu Mureş că elicopterul care va opera transfrontalier între România şi Republica Moldova ar putea fi operaţional începând cu jumătatea anului viitor, după achiziţionarea aparatului şi a semnării acordului între cele două ţări. ‘Unul din elementele importante în acest proiect (în valoare de 7 milioane de euro, n.r.) este elicopterul transfrontalier. Pregătirea paramedicilor nu merge neapărat prin proiectul respectiv, dar vine în completarea lui, însă proiectul respectiv prevede dotări pentru ambele părţi, care vor fi folosite inclusiv transfrontalier şi una din dotările care a fost menţionată este elicopterul transfrontalier care va interveni în zona Republicii Moldova şi în zona judeţelor din regiunea Moldova. Ştiu că e lansată procedura aşa că la jumătatea anului viitor, către al doilea semestru, (…) urmează să se semneze acordul bilateral între guverne’, a spus Arafat.

Potrivit secretarului de stat, acordul bilateral este necesar pentru procedura de survol şi de intrare pe teritoriile celor două state, însă dacă acesta se va semna mai repede decât se va face achiziţia elicopterului, elicopterul SMURD Iaşi va putea îndeplini acest rol. ‘Este o comisie care lucrează, elicopterul este în procedură de achiziţie. Şi cu asta cred că dânşii (cei din Republica Moldova , n.r.) vor porni mult mai repede şi cu partea aeriană faţă de cum am pornit noi când am făcut SMURD aici. Acum la Iaşi există un elicopter şi, dacă se semnează acordul, o să fie folosit şi elicopterul de acolo, depinde de acordul dintre Republica Moldova şi România’, a precizat Raed Arafat.

Veaceslav Ceban, vice-ministru de Interne al Republicii Moldova, a declarat la rândul său că pentru ţara sa acest proiect este unul ambiţios şi de mare importanţă ‘pentru că acum calitatea intervenţiei lasă mult de dorit’. ‘Şi sper foarte mult că aceşti primi şase pompieri care vor trece cursurile de pregătire la Târgu Mureş vor fi baza şi vor pune temelia în Republica Moldova a intervenţiei profesioniste. Noi mulţumim foarte mult colegilor şi prietenilor din România, pentru susţinerea – şi avem toată susţinerea din partea lor în acest proiect, avem susţinerea Uniunii Europene, cu finanţare, proiect care costă 7 milioane de euro’, a declarat Veaceslav Ceban.

Raed Arafat şi Veaceslav Ceban au participat luni, la Târgu Mureş, la deschiderea primului curs de şase luni destinat formatorilor de specialişti paramedici şi în acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă.

La cursul respectiv participă şase pompieri moldoveni, care la rândul lor vor forma alţi specialişti, astfel încât la jumătatea anului viitor primele echipaje SMURD să poată fi operaţionale şi în Republica Moldova.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.