Exercițiu de simulare a unui grav accident rutier

autospeciala smurdPeste 400 de pompieri, cadre medicale, militari din Forţele Speciale, salvamontişti, poliţişti, dar şi pasionaţi de off-road, au participat miercuri, pe Drumul Naţional 15E, pe un teren accidentat de pe Dealul Culpiului, la un exerciţiu de salvare a 54 de victime rezultate, conform scenariului, într-un accident rutier în care au fost implicate un autocar şi un autoturism.

‘Am apelat la toate structurile care ne pot sprijini într-o asemenea situaţie şi, desigur, întrucât este un teren accidentat este o situaţie destul de complexă. Ne pregătim ca, în eventualitatea unei situaţii reale, să fim în măsură să intervenim şi, pe cât posibil, să limităm numărul victimelor. Avem în sprijin şi elicopterul SMURD şi dacă e nevoie solicităm şi alte forţe. La acest exerciţiu avem peste 400 de oameni care participă efectiv. Este important să luăm în calcul situaţia cea mai nefavorabilă. Autobuzul este la aproximativ 250 de metri de şosea, într-o râpă, iar accesul salvatorilor în zonă este foarte dificil. Acesta este motivul pentru care am luat în calcul această situaţie deosebit de complexă’, a declarat colonel Dorin Oltean, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş.

Potrivit şefului ISU Mureş, în anul 2013, pe acest sector de drum au avut loc nouă accidente rutiere, soldate cu trei morţi şi cinci răniţi grav.

El a spus că prin acest exerciţiu se urmăreşte verificarea capacităţii de reacţie a tuturor componentelor subsistemului de management al situaţiilor de urgenţă pentru conducerea acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor unui accident rutier cu victime multiple, precum şi punerea în aplicare a Planului Roşu.

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a precizat că timpul de reacţie a salvatorilor a fost sub cel planificat, în sensul că la faţa locului s-a ajuns într-un timp record, iar punctele mobile de ajutor au fost instalate foarte repede şi că aceasta înseamnă vieţi salvate într-o situaţie reală.

‘Traseul pentru care s-a optat a fost cel mai dificil, cu trei rupturi de relief, care pune la încercare nu doar forţa fizică, ci şi cea intelectuală a salvatorilor. Am constatat o perfectă corelare a forţelor participante la exerciţiu. Avem, în judeţul Mureş, un sistem integrat de intervenţie şi salvare la accidente de orice natură, care în final duce la salvarea vieţii oamenilor’, a afirmat Corneliu Grosu.

Situaţia tactică a presupus producerea unui grav accident de circulaţie, pe Drumul Naţional 15E care străbate Dealul Culpiu, între un autocar care transportă aproximativ 50 persoane şi un autoturism cu patru persoane, din cauza neadaptării vitezei de circulaţie la condiţiile meteo nefavorabile cu un carosabil umed, în curba de 90 de grade, aflată la cota cea mai înaltă a dealului. Au rezultat aproximativ 40 de persoane încarcerate, în urma impactului dintre cele două autovehicule, restul victimelor fiind în afara autovehiculelor.

ISU a intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, trei autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, trei ambulanţe SMURD, o autospecială de descarcerare, autospeciala de intervenţie la accidente colective, punctul de comandă mobil, autospeciala de suport logistic, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi o autoşenilată.

La faţa locului a intervenit elicopterul SMURD, iar militarii din Forţele Speciale au asigurat funicularul prin care victimele au fost scoase din prăpastie.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.