Explozia investiţională care va veni…

ligia voroPrimarul municipiului Tîrgu-Mureş, Dorin Florea, a anunţat săptămâna trecută un pachet de facilităţi fiscale pentru cei care vin să investească minim un milion de euro în municipiu. Indiferent că sunt investitori locali, naţionali sau internaţionali (încă nu ştim cum vor afla ultimele două categorii de acest gheşeft de tip ajutor de minimis). Plecând de la cauză la efect – efectul fiind o posibilă hotărâre de Consiliu Local prin care să fie aprobate asemenea facilităţi – mă gândesc că motivele sunt următoarele: veniturile din ce în ce mai reduse la bugetul local, decalajul investiţional faţă de municipiile Braşov, Alba-Iulia, Sibiu – ca să ne limităm doar la Regiunea Centru, sursele tot mai puţine de comisionare. Albă, gri sau neagră. Şi chiar anunţarea unor investitori prin târg care ar veni mai rapid dacă li se garantează asemenea scutiri. Mă gândesc la IBM, Samsung sau Oracle, singurii care ar putea aduce un supercomputer.

Faptul că anunţul lui Florea vine după 13 ani de mandat, când nu a avut o politică închegată de a susţine atât noii investitori cât şi pe cei care au alimentat de 20, 10, 5 ani bugetul local mi se pare o glumă bună. Una pe care aş gusta-o dacă aş crede într-adevăr că am putea recupera acum în al 12-lea ceas când ne paşte graniţa unei regiuni şi nicidecum să devenim centrul ei şi dacă am putea să mergem înainte după ce am stagnat pierzându-ne timp preţios în luptele dintre palate fără altă miză decât îndestularea unor grupuri de interese restrânse, economice, care s-au îngrăşat pe spinarea contribuabililor corecţi – persoane fizice şi persoane juridice.

Proiectul de hotărâre anunţat în dezbatere publică şi menit a intra pe ordinea de zi a Consiliului Local în şedinţa din octombrie mi se pare discriminatoriu faţă de cei care au trudit deja la o afacere şi nu au beneficiat de niciun ajutor, ba mai mult dacă nu s-au conformat liniei politice dominante au avut ca sprijin un pachet de controale din partea unor instituţii de stat – corecte -, care chiar dacă nu găsesc nimic în neregulă, au darul să te tracaseze.

Acum să nu fiu cârcotaşă absolută şi să remarc totuşi – aşa cum am fost deja atenţionată – că e bine că măcar primarul s-a gândit la un asemenea proiect dacă în 22 de ani de când avem şi un Consiliu Local de tot felul de culori, niciun ales nu a privit şi spre mediul de afaceri din municipiu, cel care le asigură fondurile pentru marile investiţii – asfaltări, reabilitări termice, ANL-uri etc.

Ligia Voro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.