Expoziție de artă naivă la Mureș Mall

Timp de aproape o lună (până în 16 martie 2014), la Galeria Mureș Mall din Tîrgu Mureș, Piața Victoriei, nr. 14, etaj 1, poate fi vizitată expoziția de artă naivă organizată de Centrul pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, cu lucrări ale artistei Laczkó Aranka.

Artista expune pictură pe pânză și lemn, precum și covoare țesute și cusute. Temele abordate în lucrările sale sunt: obiceiuri tradiționale maghiare, peisaje cu personaje, compoziții tratate în manieră naivă. Omul este reprezentat alături de diferite animale într-o perfectă simbioză cu spațiul arhaic, sau artista accentuează compozițional fapte, lucruri, întâmplări din viața comunității în care trăiește. Laczkó Aranka recompune vizual o lume dragă ei, o lume în care omul este omniprezent.
Compozițiile sunt reprezentate pe una, două, sau chiar trei registre, care redau una sau mai multe întâmplări, obiceiuri sau legende populare maghiare.

Laczkó Aranka s-a născut la data de 22 decembrie 1952, în Sângeorgiu de Pădure, judeţul Mureş. Este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş din anul 2000. A organizat expoziţii personale în țară și străinătate. Participă cu lucrări de artă naivă și ouă pictate, la târgurile tradiţionale ale meşterilor populari din țară și străinătate, având lucrări în colecţii particulare din țară și din afara țării. Este menţionată în presa scrisă și cea audio-vizuală locală, precum și în cea centrală. Totodată este menționată în ,,Albumul Arta Naivă din România” (2002), autor Herbert Wiesner şi în albumul ,,Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş 1977–2004”.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.