Expoziție nouă la Muzeul de Științele Naturii

muzeul de stiintele naturiiSecţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş a inaugurat, miercuri, expoziţia temporară ‘Lumea plantelor în cosmetică’, care prezintă 45 de specii de plante cunoscute şi utilizate atât în cosmetica tradiţională, cât şi în cea modernă.

‘Dorim să arătăm o altă utilizare a plantelor medicinale şi anume folosirea lor în cosmetica tradiţională şi cea modernă. De aceea pe lângă materialul conservat prin prepararea şi uscare avem şi produse cosmetice care ne ajută să evidenţiem folosirea acestor specii de plante în cosmetica modernă. Am expus 45 de specii de plante care, prin principiile active pe care le conţin, sunt cunoscute şi utilizate atât în cosmetica tradiţională cât şi în cea modernă. Astăzi este foarte la modă utilizarea produselor bio, a produselor naturale. Plantele sunt cunoscute din cele mai vechi timpurii pentru efectele lor tămăduitoare, iar aceste efecte asupra pielii, asupra părului şi corpului azi sunt folosite şi în cosmetică. Este bine să e întoarcem la natură, care întotdeauna a avut grijă şi a oferit omului tot ce are nevoie, astăzi vă arătăm modul în care natura ne ajută să ne înfrumuseţăm’, a declarat dr. Mihaela Sămărghiţan, cercetător ştiinţific.

Potrivit acesteia, în expoziţie sunt şi plante autohtone şi plante de cultură, care nu cresc în mod spontan la noi ţară, dar există în grădini şi parcuri ca arbori ornamentali, fiind specii mediteraneene.

Cercetătorii susţin că plantele medicinale nu reprezintă doar ‘remediul bunicii’ pentru diferite boli, ci şi ingrediente esenţiale pentru numeroase produse de întreţinere şi înfrumuseţare a pielii şi a părului, iar efectele acestora sunt recunoscute de multă vreme de industria cosmetică, care le-a întrebuinţat la realizarea diverselor loţiuni, creme, săpunuri, şampoane şi nu numai.

Expoziţia de la Târgu Mureş îşi propune să aducă în atenţia publicului mureşean o serie de specii de plante medicinale şi proprietăţile lor terapeutice, proprietăţi care le recomandă drept ingrediente de nelipsit în produsele de frumuseţe.

Pentru o mai bună ilustrare a utilizării plantelor în industria cosmetică modernă, la Târgu Mureş au fost expuse şi o serie de produse cosmetice care au în compoziţie speciile de plante prezentate.

Expoziţia a fost realizată cu sprijinul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi a Grădinii Botanice a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. 

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.