Facturi mai mici la curent

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) taxa pentru energia electrică şi termică produsă în cogenerare va fi redusă, începând de azi, 1 iulie. „Se aprobă contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă la o valoare de 0,0096 lei/kWh, exclusiv TVA”, potrivit şefului ANRE, Niculae Havrileţ.

Taxa este percepută în baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investiţiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, şi a fost autorizată de Comisia Europeană în 2010.

Valoarea contribuţiei pentru cogenerare a fost anul trecut de 0,0231 lei/kWh, iar în acest an a fost redusă cu 20,4%, la 0,01838 lei/kWh. Această scădere s-a reflectat în facturile consumatorilor printr-o diminuare de 4 lei a valorii bonusului, de la 21 la 17 lei.

Tot din 1 iulie, exporturile de energie electrică din România vor fi scutite de plata taxei de cogenerare, pentru a stimula vânzarea de energie către alte state. De această taxă beneficiază 37 de companii. ANRE a propus Guvernului în octombrie anul trecut să reducă sprijinul acordat pentru un sfert dintre producătorii de energie şi căldură în cogenerare, întrucât a constatat că aceştia au beneficiat de un ajutor prea mare.(EM)

 

Sursa curierul nationalOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.