Fără vot etnic maghiarii nu intră în Parlament

biro zsolt pcmPreşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că, dacă populaţia maghiară nu va vota pe criterii etnice, atunci pragul de 5% nu poate fi atins de niciun partid maghiar, nici măcar de UDMR.

‘În aceste condiţii, când PPMT şi-a manifestat clar intenţia de a participa la alegeri, noi (maghiarii – n.r.) fiind în competiţie şi reprezentând doar 6% din populaţia României nu putem omite acest lucru şi nu putem să nu avem în vedere prevederile legii electorale, care prevede un prag de 5% sau unul alternativ de 6 plus 3. Considerăm că două sau trei partide nu pot realiza acest prag. Dacă populaţia maghiară nu votează pe criterii etnice, atunci pragul de 5% nici nu poate fi atins de nici un partid din comunitatea maghiară, nici măcar de UDMR, chiar dacă are peste 80% susţinere (în rândul electoratului maghiar,n.r.). Eventual pragul de 6 plus 3, da, datorită faptului că în judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş sunt colegii în care populaţia maghiară are o pondere de 80% şi chiar peste’, a arătat Biro.

Potrivit acestuia, PCM a luat decizia de a nu lansa candidaţi în alegerile parlamentare întrucât a optat pentru colaborare între toate formaţiunile maghiare – PCM, PPMT şi UDMR – şi pentru susţinerea intereselor maghiare.

‘Nu suntem pentru dezbinare, noi suntem pentru conlucrare şi vom merge pe acest drum. Nu s-a semnat niciun protocol de susţinere nici cu UDMR, nici cu PPMT şi tocmai de aceea nu s-a ajuns la asemenea protocoale pentru că PCM este un partid care duce o politică de sine stătătoare. Noi vrem conlucrare cu fiecare partid din România şi în special cu partidele maghiare din România. Putem să facem alianţe, dar suntem pentru o conlucrare a tuturor partidelor’, a subliniat liderul PCM.
Acesta a susţinut că, deşi PCM nu participă ca partid la alegerile parlamentare, are o poziţie fermă, în sensul că, deşi doreşte promovarea competiţiei în rândul formaţiunilor politice maghiare la alegerile locale, doreşte totuşi o reprezentare unitară la alegerile generale.

Biro Zsolt a mai spus că din acest motiv PCM a propus în vară ideea unei ‘reprezentative naţionale’, pe care partidele politice maghiare, UDMR şi PPMT, nu au îmbrăţişat-o ‘deşi acum recunosc că ar fi fost cea mai bună idee din perspectiva şi din punctul de vedere al comunităţii maghiare’.

‘Dacă rămân la aceşti termeni sportivi, se pare că UDMR-ul, după ce a obţinut în iunie peste 80% din sufragiile populaţiei maghiare, a jucat la tragere de timp şi acum chiar dacă acum recunoaşte că ar fi fost o idee bună şi ar fi motivat toată populaţia. Probabil că comunitatea maghiară ar avea mai multe locuri în Parlamentul României, dar deja nu mai sunt posibilităţi tehnice pentru a înfiinţa această coaliţie’, a arătat preşedintele civicilor maghiari.

În privinţa votului pentru parlamentare, Biro Zsolt a spus că lasă la alegerea membrilor săi de partid să decidă pe cine vor susţine, deşi el, personal, nu este mulţumit nici de Marko Bela, Frunda Gyorgy sau Borbely Laszlo, nici de cei foştii membri ai PCM care candidează pe listele PPMT, Laszlo Gyorgy, Palosi Csaba şi Olvedi Zsolt.

‘Noi îndemnăm populaţia să voteze candidaţii maghiari, dintre candidaţii maghiari să îi aleagă pe cei pe care îi consideră mai credibili, mai buni. Am spus că avem reţineri vizavi de aceşti domni (Marko, Frunda, Borbely, n.r.) dar din punctul nostru de vedere nici cei care au plecat aşa de la noi (Laszlo, Palosi şi Olvedi – n.r.), că am auzit din presă că s-au înscris într-un alt partid’, a susţinut Biro Zsolt.AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.